ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα»

«Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και η κυβέρνηση έχει καταφέρει να έχει θετική προσέγγιση στα περισσότερα ζητήματα που ήταν ανοικτά». Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τη δίμηνη παράταση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, με τη δίμηνη τεχνική παράταση ανοίγει ο δρόμος για το 1,8 δισ. ευρώ, που είναι η τελευταία δόση του δανείου από το ευρωπαϊκό ταμείο, καθώς και για τη διπλή δόση του ΔΝΤ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χαρδούβελης έδωσε έμφαση στς δεδομένες χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας μέσα στο 2015, με το επόμενο τρίμηνο, όπως ανέφερε, να υπάρχει ανάγκη πληρωμής ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

«Με την επίτευξη της συμφωνίας θα μπούμε σε μια νέα σχέση με τους δανειστές μας. Η χώρα βγαίνει με συνετό τρόπο στις αγορές, έχοντας εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση προληπτική συνδρομή χρηματοδότησης. Θα αλλάξουν οι προσδοκίες των αγορών προς το καλύτερο, θα μειωθεί το κόστος δανεισμού και θα αρθεί ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα για τη χώρα» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση, η συνετή προσφυγή στις αγορές προϋποθέτει κόστος που δεν θα απειλήσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και του δημοσίου χρέους. Τότε θα μπορέσει-επιτέλους- να τεθεί υπό συζήτηση και το ζήτημα του χρέους».

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Αυτή την περίοδο κρίνεται περισσότερο από ποτέ αν η ελληνική οικονομία θα εισέλθει εμφανώς σε θετική τροχιά ή θα σκοντάψει και θα καταδικαστεί στην οπισθοδρόμηση» σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ευρείας συναίνεσης, τόσο μεταξύ των κομμάτων όσο και μεταξύ των κοινωνικών φορέων, σημειώνοντας ότι είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρυτανεύσει η λογική.

«Η κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά και κοστολογημένα για την ελάφρυνση από τα βάρη των αδύναμων κοινωνικά ομάδων» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να εξασφαλίσει για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη και αύξηση των αναδιανεμητικών μέτρων προς όφελος των ευπαθών ομάδων.

«Αναγκαία προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι η ελληνική πολιτική να πρωταγωνιστήσει θετικά. Άλλωστε, στον πυρήνα της πολιτικής στη σύγχρονη δημοκρατία βρίσκεται η σύνθεση των απόψεων» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact