ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κίνδυνο βρίσκεται το κοραλλιογενές Τρίγωνο της ΝΑ Ασίας

Μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τη θαλάσσια Έρευνα Catlin πραγματοποιούν μια μεγάλης κλίμακας φωτογραφική μελέτη για τι θα συμβεί στο κοραλλιογενές Τρίγωνο της Νοτιοανατολικής Ασίας, αν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή και η ίδια ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή.

Αυτό το τρίγωνο είναι τεράστιο και εκτείνεται στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Παπούα Νέα Γουινέα, τα νησιά Σολομώντα και το Ανατολικό Τιμόρ.

Αφορά παγκοσμίως δηλαδή το ένα τρίτο των κοραλλιογενών υφάλων και το 35% των ψαριών που ζουν σ’ αυτούς τους υφάλους.

Επικεφαλής της έρευνας είναι το Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

«Αυτό που κάνουμε διαφορετικά είναι ότι τραβάμε πολύ περισσότερες φωτογραφίες με μια αυτόματη μηχανή που λειτουργεί αυτόνομα. Τις αναλύουμε με πολύ πιο γρήγορο τρόπο, χρησιμοποιώντας την αυτόματη ανάλυση.

Ο λόγος που είναι σημαντικό όλο αυτό είναι ότι η επιστήμη των κοραλλιογενών υφάλων δεν αναλύει σε μεγάλο βαθμό την επιφάνεια των υφάλων, έτσι ώστε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει πραγματικά» ανέφερε ο Μπέντζαμιν Νιλ, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

Οι περισσότερες φωτογραφίες έχουν βγει, με μηχανή SVII. Είναι μια πανοραμική υποβρύχια μηχανή που κινείται μόνη της και σχεδιάστηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό από την ερευνητική ομάδα.

Η μηχανή ελέγχεται από τον δύτη και κινείται με σταθερή ταχύτητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες συλλέγουν κρίσιμα δεδομένα για την υγεία, τη βιοποικιλότητα και το μέγεθος των υφάλων στο κοραλλιογενές τρίγωνο.

«Πρέπει να πάρουμε τώρα μέτρα, γιατί υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα, που επηρεάζουν τη βασική ικανότητα των υφάλων να έχουν γύρω τους ζωή.

Εάν δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό, θα υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στο παγκόσμιο κοραλλιογενές σύστημα» επισημαίνει ο Μπέντζαμιν Νιλ, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

Τα στοιχεία της θαλάσσιας έρευνας είναι διαθέσιμα δωρεάν για όλους τους επιστήμονες παγκοσμίως και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δικές τους αναλύσεις.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, μπορεί αυτοί οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα οικοσυστήματά τους να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact