ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλά επταετίας οι τιμές του πετρελαίου

Πιέσεις σε πολλές αγορές

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του διμήνου κινούνταν οι μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η υποχώρηση του γουάν σε χαμηλό τεσσεράμισι ετών δημιουργούσε κλίμα κατήφειας στις αγορές.

Η ευμετάβλητη αγορά πετρελαίου και οι ανησυχίες για την Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εμπορευμάτων στον κόσμο, ασκούν πιέσεις σε πολλές αγορές εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχωρούσε για πέμπτη συνεχή ημέρα καθώς οι αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν και πάλι πτώση, οι ευρωπαϊκές μετοχές άνοιξαν σε χαμηλό διμήνου και ενώ το δολάριο εμφάνιζε τάσεις σταθεροποίησης.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται επίσης στα μακροοικονομικά στοιχεία – λιανικές πωλήσεις, πληθωρισμός και καταναλωτικό κλίμα – που ανακοινώνονται αργότερα σήμερα στις ΗΠΑ και που αναμένεται να παγιώσουν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε πτώση άνω του 3%.

Το γιουάν βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών στα 6,4564 ανά δολάριο, παρασύροντας πτωτικά τα νομίσματα των αναδυόμενων ασιατικών χωρών, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας και εκτιμήσεων για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές του αργού παρέμεναν σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τις αρχές του 2009. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ υποχωρούσαν κατά 0,5% στα 39,52 δολάρια το βαρέλι, όχι μακριά από το χαμηλό σχεδόν επταετίας που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στα 39,38 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης δολαρίου, που αποτυπώνει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, κατέγραφε μικρή πτώση. Σε εβδομαδιαία βάση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,5%.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact