ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό εννέα ετών υποχωρεί το ευρώ

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο 9 ετών έναντι του δολαρίου, καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία ώθησαν τους επενδυτές να αγοράζουν κρατικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Από την Ιαπωνία έως τη Γερμανία και την Αυστραλία, το κόστος δανεισμού μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η τιμή του πετρελαίου μειωνόταν κατά 10% σε διάστημα μόλις δύο ημερών και έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,1851 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,3% από χθες, με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λάβει νέα μέτρα νομισματικής στήριξης. Με την προοπτική μείωσης των τιμών στην ευρωζώνη, η οποία είναι πλέον γεγονός, καθώς τον Δεκέμβριο σημειώθηκε αρνητικός πληθωρισμός -0,2% , οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων σε όλες τις διάρκειες κάτω των 5 ετών ήταν αρνητικές, ενώ η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκε σε μόλις 0,45% έναντι 1,959% των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία του ΔΝΤ, το συνολικό ποσό των αποθεμάτων σε ευρώ που διακρατούν κεντρικές τράπεζες και διαχειριστές διαθεσίμων μειώθηκε κατά 8,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2014, περισσότερο δηλαδή από την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου (7,8%) στο ίδιο διάστημα. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει την πτώση των αποθεμάτων σε ευρώ ως έναν παράγοντα που θα βοηθούσε στην εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ και τελικά στην ενίσχυση της παραπαίουσας οικονομίας της ευρωζώνης.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact