ΥΓΕΙΑ

Σημάδια ότι είστε θετικοί στον HIV/AIDS

Μέσα σε 1 ή 2 μήνες που ο ιός HIV θα περάσει στο σώμα,το 40% με 90% των ανθρώπων περνάνε συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης, όπως το οξύ ρετροϊικό σύνδρομο(ΑRS).

Αλλά μερικά άλλα συμπτώματα του HIV δεν εμφανίζονται για χρόνια-μερικές φορές και μια δεκαετία-μετά την μόλυνση.

‘’Στα πρώτα στάδια της μόλυνσης από τον ιό,δεν υπάρχουν συνηθισμένα συμπτώματα’’, λέει ο Μάικλ Χόρμπεργκ, διευθυντής του HIV στο Κάιζε Πέρμαναντ (Μη κερδοσκοπική οργάνωση Kaiser Permanente), στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας. Ένας στους 5 ανθρώπους με HIV δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό, να γιατί είναι σημαντικό να εξετάζονται οι άνθρωποι, αν δεν λαμβάνουν προστασία στο σεξ έχοντας περισσότερους από έναν σύντροφο ή αν χρησιμοποιούν ενδοφλέβια ναρκωτικά.

Ακολουθούν μερικά σημάδια ότι είστε θετικοί στον HIV/AIDS

1.Πυρετός.

Ένα από τα πρώτα σημάδια του συνδρόμου είναι χαμηλός πυρετός μέχρι 38,5 Κελσίου.Ο πυρετός,αν προκύψει, συνοδεύεται από άλλα ήπια συμπτώματα,όπως κόπωση,πρησμένοι λεμφαδένες και πονόλαιμος.

‘’Σ’αυτό το σημείο ο ιός μετακινείται στη ροή του αίματος και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται σε μεγάλους αριθμούς,’’ λέει ο Κάρλος Μαλβεστούττο, καθηγητής στο τμήμα της Ιατρικής στο Πάν/μιο της Νέας Υόρκης στον τομέα μολυσματικών ασθενειών και ανοσολογίας.’’Καθώς συμβαίνει αυτό,υπάρχει μια φλεγμονώδη αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα.’’

2.Κόπωση.

Η φλεγμονώδης αντίδραση που γεννάται από το πολιορκούμενο ανοσοποιητικό σύστημα σας μπορεί να σας προκαλέσει κούραση και λήθαργο.Η κόπωση μπορεί να είναι αρχικό και τελικό σύμπτωμα του ιού HIV.

Ο Ρον, 54 χρονών,στέλεχος δημοσίων σχέσεων στο Μίντγουεστ,άρχισε να ανησυχεί για την υγεία του,όταν ξαφνικά άρχισε να κόβεται η ανάσα του με το απλό περπάτημα.’’Ό,τι κι αν έκαν λαχάνιαζα,’’λέει.’’Πριν από αυτό περπατούσα περίπου 5 χλμ τη μέρα.’’

Ο Ρον είχε εξεταστεί και βγήκε θετικός στον ιό 25 χρόνια πριν αρχίσει να νιώθει τόση κούραση.

3.Μύες που πονάνε, πόνοι στις αρθρώσεις και πρησμένοι λεμφαδένες.

Το οξύ ρετροϊκό σύνδρομο συχνά μπερδεύεται με τη γρίπη,τη μονοπυρήνωση ή μια άλλη λοιμώδη νόσο τη σύφιλη ή την ηπατίτιδα.Αυτό δεν είναι άξιο απορίας:Πολλά συμπτώματα είναι τα ίδια,όπως πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες και πρηξίματα στους λεμφαδένες.

Οι λεμφαδένες είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας κι έχουν την τάση να ερεθίζονται,όταν υπάρχει μια μόλυνση.Πολλοί βρίσκονται στις αμασχάλες,στη βουβωνική χώρα και στο λαιμό.

4.Πονόλαιμος και κεφαλαλγίες.

‘’Όπως και με άλλα συμπτώματα ο πρησμένος λαιμός και οι πονοκέφαλοι μπορούν συχνά να θεωρηθούν σαν το οξύ ρετροϊκό ΄σύνδρομο μόνο μέσα σε γενικό πλαίσιο,’’λέει ο Δρ.Χόρμπεργκ. Αν είχατε συμπεριφορά υψηλού κινδύνου,είναι καλή ιδέα να κάνετε εξέταση για HIV.Εξεταστείτε για το δικό σας καλό και των άλλων: ο HIV είναι πολύ κολλητικός στο πρώτο στάδιο.

Να έχετε υπόψιν σας ότι το σώμα δεν έχει παράξει αντισώματα στον ιό ακόμα και επομένως μια εξέταση αντισωμάτων μπορεί να μην τον ανιχνεύσει.(Μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες ως μερικούς μήνες για να δείξουν τα αντισώματα στον ιό στην εξέταση αίματος).Ερευνήστε άλλες επιλογές εξέτασης όπως αυτή που ανιχνεύει τον ιό RNA,χαρακτηριστικά μέσα στις πρώτες 9 μέρες της μόλυνσης.

5.Εξάνθημα στο δέρμα.

Τα εξανθήματα προκύπτουν αρχικά ή και στο τέλος της πορείας της ασθένειας.Για τον Ρον, ήταν άλλο ένα σημάδι αυτό ότι δεν εμφάνιζε τις συνηθισμένες αλλεργίες ή κρυώματα.

‘’Ήταν σαν βρασμοί(λοίμωξη του θύλακα της τρίχας),με ροζ περιοχές και φαγούρα στα χέρια μου.’’

‘’Τα εξανθήματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν στον κορμό του σώματος.Αν τα σπυθουράκια δεν είναι εύκολα εξηγίσιμα ή εύκολα θεραπεύσιμα ,καλό είναι να να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε εξέταση για τον ιό HIV,’’λέει ο Δρ.Χόρμπεργκ.

6.Ναυτία,εμετός,διάρροια.

Απο το 30% ως το80% των ανθρώπων έχουν βραχύβιες ναυτίες,εμέτους και διάρροιες στα πρώτα στάδια του ιού,’’λέει ο Δρ.Μαλβεστούττο.

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ως συνέπεια της αντιρετρο’ι’κής θεραπείας και αργότερα στη μόλυνση σαν αποτέλεσμα ευκαιριακής λοίμωξης.

‘’Η διάρροια που είναι αδιάλειπτη και δεν ανταποκρίνεται καθόλου στη συνηθισμένη θεραπεία μπορεί να είναι μια ένδειξη ή τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από οργανισμούς ανθρώπων με μη υγιή ανοσοποιητικά συστήματα’’.

7.Απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους είναι σημάδι πιο προχωρημένου σταδίου της αρρώστιας και οφείλεται εν μέρει σε σοβαρές διάρροιες.

‘Αν ήδη χάνετε βάρος,αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως αρχίζει και αδειάζει εντελώς.’’λέει ο Δρ.Μαλβεστούττο.’’Αυτός είναι ο ασθενής που έχει χάσει πολύ βάρος ακόμα κι αν συνεχίσει να τρώει όσο το δυνατόν περισσότερο.Αυτή είναι προχωρημένη εμφάνιση.Ακόμα βλέπουμε πολλές τέτοιες αλλά έχει γίνει λιγότερο εμφανιζόμενο χάρη στην αντιρετρο’ι’κή θεραπεία.

Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει σύνδρομο απώλειας,αν χάνει το 10% ή περισσότερο από το σωματικό του βάρος και έχει διάρροιες ή αδυναμία και πυρετό για περισσότερο από 30 ημέρες,σύμφωνα με το τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Η.Π.Α.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Νεκρό 8χρονο κορίτσι – Βιάστηκε ομαδικά από 16 συγγενείς του!

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο με πόνους στο στομάχι, ενώ…

Νέες εξελίξεις για το νεκρό βρέφος: «Μήνυση, φουλ επίθεση…»

Έτοιμοι για μηνύσεις οι γονείς του μωρού σε…

Η Ελλάδα δώρισε 2,5 εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία

Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών – Η διεθνής κοινότητα συνεισφέρει…

«Ξύλο» στην Τουρκία από τον Μενέντεζ: «Έκανε η Ελλάδα κάτι;» – Ρόμπινσον: «Όχι Γερουσιαστά»

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι ειλικρινής και πολύτιμος…

Έρχεται «ΟΑΕΔ για μετανάστες» για να αναλάβουν χωράφια σε όλη την Ελλάδα

Σχέδιο για την ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία χιλιάδων…
contact