ΥΓΕΙΑ

«Σιωπηλός δολοφόνος» η οστεοπόρωση για τους άνδρες

Την εσφαλμένη άποψη που επικρατεί, ότι η οστεοπόρωση αποτελεί γυναικεία υπόθεση, ανατρέπει νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησε το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης και επισημαίνει ότι οι άνδρες κάποιας ηλικίας υποφέρουν από την πάθηση εξίσου με τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, περίπου το 20% των ανδρών άνω των 50 ετών παγκοσμίως παθαίνουν κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς ο πληθυσμός γερνάει εξαιτίας δημογραφικών λόγων.

Μεταξύ 1950-2050 προβλέπεται δεκαπλασιασμός των ανδρών άνω των 60 ετών, δηλαδή της ομάδας υψηλού κινδύνου για οστεοπόρωση.

Η έκθεση, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Έμπελινγκ, επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μόνας της Αυστραλίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης, προειδοποιεί ότι, όσο περνάνε τα χρόνια, όλο και περισσότεροι άνδρες θα δυσκολεύονται να ζήσουν χωρίς πόνους και υποστηρικτική βοήθεια.

Ήδη ένας μεγάλος αριθμός ανδρών που πάσχουν από οστεοπόρωση δεν λαμβάνει σχετική διάγνωση, άρα ούτε την κατάλληλη θεραπεία.

Το ένα τρίτο των συνολικών καταγμάτων ισχίου διεθνώς συμβαίνουν σε άνδρες, με το ποσοστό θνησιμότητας να φθάνει το 37% κατά το πρώτο έτος μετά το κάταγμα. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο των γυναικών, πράγμα που σημαίνει ότι ένας άνδρας κινδυνεύει σαφώς περισσότερο από μια γυναίκα να πάθει θανάσιμο κάταγμα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι επειδή η οστεοπόρωση υποδιαγιγνώσκεται και δεν θεραπεύεται σε πολλούς άνδρες, οι τελευταίοι θα κινδυνεύουν ολοένα περισσότερο από αναπηρία ή πρόωρο θάνατο εξαιτίας οποιουδήποτε κατάγματος. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η οστεοπόρωση λειτουργεί ως «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς η απειλή της υποτιμάται, επειδή οι κυβερνήσεις και τα εθνικά συστήματα υγείας εστιάζουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Η έκθεση προβλέπει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο συνολικός αριθμός καταγμάτων στους άνδρες μέχρι το 2025 θα αυξηθεί κατά 34%, φθάνοντας σχεδόν τα 1,6 εκατ. ετησίως.

Στην Ε.Ε. το κόστος αντιμετώπισης των καταγμάτων άγγιξε τα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 και αναμένεται να φθάσει τα 15,5 δισεκατομμύρια το 2025. Τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης έχουν σημαντική επίπτωση στην παραγωγικότητα των ανδρών ηλικίας 50 – 65 ετών, οδηγώντας σε απώλεια αρκετών ωρών εργασίας.

Η οστεοπόρωση καθιστά τα οστά πιο αδύναμα και ευάλωτα σε κάταγμα. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ασβεστίου, καθώς και η καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν επίσης η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες άνω των 70 ετών να παίρνουν κάθε ημέρα τουλάχιστον 1.200 mg ασβεστίου, αρκετή βιταμίνη D μέσω έκθεσης στον ήλιο ή διατροφικών συμπληρωμάτων και να κάνουν ασκήσεις με βαράκια τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα επί 30-40 λεπτά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact