ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στα 2,7 δισ. ευρώ θα ανέλθει το συνολικό ποσό εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αναλυτικά στοιχεία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, τόσο για το 2013 όσο και για το 2014 παρουσίασε -κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής- ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα ανέλθει στα 2,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ειδικά για φέτος ότι «μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουν πληρωθεί από την ειδική πίστωση, 275 εκατομμύρια ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν εξοφληθεί ανέρχονται σε 435 εκατομμύρια. Το ποσό της μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι υψηλότερο από τα ποσά που έχουν δοθεί από την ειδική πίστωση». Παράλληλα εξήγησε ότι η επιπλέον διαφορά χρηματοδοτήθηκε από τα ταμειακά διαθέσιμα της ειδικής πίστωσης του προηγούμενου έτους, ενώ τόνισε ότι στο Μεσοπρόθεσμο έχει προβλεφθεί η εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 502 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μάλιστα την κατανομή επιπλέον 117 εκατομμυρίων ευρώ από πιστώσεις του προϋπολογισμού, ανεβάζοντας το ποσό που εκτιμάται ότι θα εξοφληθεί στα 619 εκατομμύρια ευρώ. Ως αποτέλεσμα δε της μεταφοράς της θετικής επίπτωσης της καλύτερης εκτέλεσης του περσινού προϋπολογισμού, σε σχέση με τους στόχους, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό, επιπλέον 600 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 1,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε στους βουλευτές ότι «λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχει ένα ταμειακό υπόλοιπο από την ειδική πίστωση του 2013, το οποίο ανέρχεται σε 549 εκατομμύρια ευρώ, ότι οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης έχουν κατανείμει από τις διαθέσιμες πιστώσεις των προϋπολογισμών τους για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους άλλα 675 εκατομμύρια ευρώ και τα υπουργεία έχουν κατανείμει από τις διαθέσιμες πιστώσεις αυτών των προϋπολογισμών, των υπουργείων, δηλαδή, και όχι των φορέων, ακόμη 275 εκατομμύρια, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα είναι φέτος 2,7 δισ. ευρώ».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact