ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι Πολωνοι

Οι Πολωνοί καλούνται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος, ο νυν πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, θα περάσει στον δεύτερο γύρο μαζί με έναν συντηρητικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης, τον Αντρέι Ντούντα.
Εάν ο Κομορόφσκι επανεκλεγεί με άνεση, θα ενισχύσει τους συμμάχους του στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, εν όψει των βουλευτικών εκλογών αργότερα φέτος, που προβλέπονται αμφίρροπες.

Ο 62χρονος Κομορόφσκι διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία τονίζοντας την εμπειρία του και ότι εγγυάται την εθνική ασφάλεια της Πολωνίας. Το μήνυμα αυτό έχει απήχηση στους ψηφοφόρους, οι οποίοι ανησυχούν μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Ευρώπης, ο πρωθυπουργός διαθέτει τις περισσότερες εξουσίες, αλλά και ο πρόεδρος διαθέτει σημαντικό κύρος, καθώς είναι ο πολιτικός επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, έχει λόγο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε νομοσχέδια.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Κομορόφσκι να συγκεντρώνει περίπου το 35-40% των προθέσεων ψήφου. Ο κοντινότερος αντίπαλός του, ο Αντρέι Ντούντα, τον οποίο υποστηρίζει το συντηρητικό κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS) συγκεντρώνει περίπου το 27-29%, καθώς έκλεισε την ψαλίδα της διαφοράς τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο 42χρονος Ντούντα υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της δικής του εκστρατείας ότι θα μειώσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, ενώ έχει προειδοποιήσει πως εάν η Πολωνία υιοθετήσει το ευρώ -κάτι που ο Κομορόφσκι λέει ότι θέλει να γίνει στο μέλλον- οι τιμές των αγαθών θα εκτοξευτούν.

Ο υποψήφιος που βρίσκεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση με ένα 15% των προθέσεων ψήφου (από μόλις 6% στις αρχές Απριλίου) είναι ο Πάβελ Κούκιζ, 51 ετών, πρώην μουσικός της ροκ ο οποίος έχει απήχηση στους Πολωνούς που έχουν απογοητευτεί από τα παραδοσιακά κόμματα.

Eάν κανένας υποψήφιος δεν ξεπεράσει το 50%, οι δύο επικρατέστεροι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, ο οποίος προβλέπεται να διεξαχθεί την 24η Μαΐου. Εάν, όπως φαίνεται, σε αυτόν συμμετέχουν ο Κομορόφσκι και ο Ντούντα, οι ψηφοφόροι οι οποίοι τάσσονται υπέρ του Κούκιζ ενδέχεται να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact