ΥΓΕΙΑ

Συγκεκριμένη ομάδα αίματος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Πόσα μπορεί να μας πει το αίμα μας για την κατάσταση της μνήμης και των εγκεφαλικών μας διεργασιών;

Ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής του πανεπιστημίου του Vermont υποστηρίζουν μετά από τριετή έρευνα ότι οι άνθρωποι που έχουν ομάδα αίματος “ΑΒ” είναι δύο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα απώλειας της μνήμης όσο μεγαλώνουν σε σύγκριση με εκείνους που έχουν ομάδα αίματος “Ο”.

Αρκετές έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας. Η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε τον τύπο του αίματος (ομάδα αίματος) και τον κίνδυνο της γνωστικής βλάβης (απώλεια μνήμης, κακή εγκεφαλική λειτουργία), προσθέτοντας έτσι έναν ακόμα παράγοντα για την καλύτερη κατανόηση των συμπτωμάτων και των αιτιών της άνοιας.

Η ομάδα αίματος σχετίζεται επίσης με άλλες αγγειακές παθήσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης υπογραμμίζουν τη σύνδεση μεταξύ των αγγειακών προβλημάτων και της υγείας του εγκεφάλου.

Για τις ανάγκες της έρευνας η επικεφαλής δρ Mary Cushman και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις περιπτώσεις 495 ατόμων που είχαν συμπτώματα προβλημάτων στην μνήμη και την επεξεργασία πληροφοριών και τις συνέκριναν με 587 άτομα που δεν είχαν κανένα παρόμοιο πρόβλημα.

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ομάδα αίματος AB αποτελούσαν το 6% του συνόλου των συμμετεχόντων και ήταν εκείνοι που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη γνωστική εξασθένηση. Επιπλέον, είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καθημερινά προβλήματα με την μνήμη, την έκφραση και την προσοχή, τα οποία είναι όλα συμπτώματα της άνοιας και της απώλειας μνήμης.

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν ομάδα αίματος ΑΒ δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά για αυτά τα συμπεράσματα, δεδομένου ότι η σχέση που μεταξύ της συγκεκριμένης ομάδας αίματος και της άνοιας που διαπιστώθηκε στην έρευνα ήταν σχετικά μικρή και είναι αναγκαίο να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ομάδα αίματος ΑΒ μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος κάτι που οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που περιέχει. Αυτή η πρωτεΐνη βοηθάει το αίμα να πήξει και να σταματήσει η αιμορραγία, αλλά στα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ το αίμα πήζει πάρα πολύ εύκολα κάτι που μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, ή άλλα προβλήματα απόφραξης της ροής του αίματος σε αρτηρίες και φλέβες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact