ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για επιστροφή τον Ροχίνγκια το Νοέμβριο στο Μπαγκλαντές

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για γενοκτονία ενάντια στη μουσουλμανική μειονότητα

Το Μπανγκλαντές και η Μιανμάρ συμφώνησαν σήμερα να ξεκινήσει τον Νοέμβριο η επιστροφή των προσφύγων της μειονότητας των Ροχίνγκια, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την καταγγελία του ΟΗΕ ότι «η γενοκτονία» συνεχίζεται εναντίον της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας.

Τον Αύγουστο του 2017 υπό την απειλή του στρατού και βουδιστικών πολιτοφυλακών περισσότεροι από 720.000 Ροχίνγκια έφυγαν από τη Μιανμάρ και αναζήτησαν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου πλέον ζουν σε έναν τεράστιο αυτοσχέδιο καταυλισμό.

Τον Νοέμβριο του 2017 η Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές ανακοίνωσαν ένα σχέδιο επιστροφής των προσφύγων, όμως στη συνέχεια η διαδικασία παρέμεινε νεκρό γράμμα, με τις δύο χώρες να επιρρίπτουν η μία στην άλλη τις ευθύνες. Εξάλλου και οι πρόσφυγες αρνούνταν να επιστρέψουν αν δεν λάμβαναν εγγυήσεις για την ασφάλεια και τα δικαιώματά τους.

Οι βιρμανικές αρχές έκαναν λόγο τους τελευταίους μήνες για την επιστροφή περισσότερων από 100 προσφύγων Ροχίνγκια, όμως το Μπανγκλαντές επέμενε ότι η επίσημη διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής.

«Ελπίζουμε ότι ο επαναπατρισμός θα ξεκινήσει έως τα μέσα Νοεμβρίου», δήλωσε ο Μπανγκλαντεσιανός υπουργός Εξωτερικών Σαχιντούλ Χάκε έπειτα από συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ντάκα μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών. «Αυτή είναι η πρώτη φάση.»

Από την πλευρά της Μιανμάρ ο μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Μιντ Του εξήγησε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα «πολύ συγκεκριμένο» σχέδιο για την έναρξη της διαδικασίας τον Νοέμβριο.

Τον Ιούνιο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη υπέγραψαν με τις αρχές της Μιανμάρ συμφωνία προκειμένου να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την εθελοντική και ασφαλή επιστροφή των προσφύγων.

Αποστολή του ΟΗΕ μπόρεσε να μεταβεί τον Σεπτέμβριο στην πολιτεία Ραχίν, στη βορειοδυτική Μιανμάρ, επίκεντρο του δράματος των Ροχίνγκια, για να εξετάσει τις συνθήκες για μια ενδεχόμενη επιστροφή των προσφύγων. Όμως έκανε λόγο «για απουσία εμπιστοσύνης, φόβους από τις γειτονικές κοινότητες και αίσθημα ανασφάλειας» σε πολλές περιοχές.

Ο πρόεδρος της αποστολής του ΟΗΕ στη Μιανμάρ Μαρζούκι Ντάρουσμαν δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ότι «εξακολουθεί να διεξάγεται γενοκτονία», προτού παρουσιάσει την έκθεσή του για την κρίση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact