ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Βενεζουέλας-Ερυθρού Σταυρού για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Μέχρι τώρα ο Μαδούρο διέψευδε την κρίση στη χώρα του

Συμφωνία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έκλεισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

Η κυβέρνηση και η ΔΕΕΣ συμφώνησαν να «συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για χορηγηθεί όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια είναι δυνατόν» στη Βενεζουέλα, ανέφερε ο σοσιαλιστής πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Μαδούρο, ο οποίος ως τώρα διέψευδε ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα αποτελούσε ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε πως η συνεργασία αυτή θα γίνει χωρίς «ανάρμοστη πολιτικοποίηση», υπό συνθήκες «νομιμότητας» και «σεβασμού» ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Ο αρχηγός του κράτους έκανε την ανακοίνωση αυτή έπειτα από την πολυήμερη επίσκεψη που έκανε στη Βενεζουέλα αντιπροσωπεία της ΔΕΕΣ υπό τον πρόεδρο της οργάνωσης Πέτερ Μάουρερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μαδούρο την Τρίτη.

Την 23η Φεβρουαρίου, υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο πάνω από 50 κυβερνήσεις κρατών μελών του  ΟΗΕ, με πρώτη αυτή ΗΠΑ, αποπειράθηκαν να παραλάβουν και να μεταφέρουν στη Βενεζουέλα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλε η Ουάσινγκτον και είχε αποθηκευτεί σε γειτονικές χώρες, στην Κολομβία, στη Βραζιλία και στο ολλανδικό νησί Κουρασάο.

Τα φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης όμως δεν κατάφεραν να περάσουν λόγω του αποκλεισμού των συνόρων που διέταξε η κυβέρνηση. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές εκατοντάδες τραυματίστηκαν στα επεισόδια εκείνης της ημέρας.

Ο πρόεδρος Μαδούρο είχε καταγγείλει αυτή την επιχείρηση, στην οποία είχε διακρίνει ένα πρόσχημα για να αρχίσει αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.

Η Βενεζουέλα ήδη δέχεται «αλληλεγγύη, υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια» από την Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία, υπενθύμισε οι Μαδούρο, αναφερόμενος σε ορισμένους από τους βασικούς συμμάχους της κυβέρνησής του.

Κατά τον ΟΗΕ, σχεδόν το ένα τέταρτο από τα 30 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με έκθεσή του, περίπου 3,7 εκατομμύρια πολίτες της χώρας πάσχουν από υποσιτισμό και τουλάχιστον το 22% των παιδιών κάτω των πέντε ετών υφίστανται χρόνιο υποσιτισμό.

Σε ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφραζε «ανησυχία για τις σοβαρές συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης στους πολίτες της Βενεζουέλας, ιδιαίτερα όσους δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact