ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Λοβέρδου-Μπουτάρη: Τμήματα και για μουσουλμανικές σπουδές στο ΑΠΘ


Απόφαση της Θεολογικής του ΑΠΘ για ίδρυση κατεύθυνσης μουσουλμανικών σπουδών

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε την Παρασκευή με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων για ξένους φοιτητές στις φιλοσοφικές σχολές καθώς επίσης και την κατεύθυνση μουσουλμανικών σπουδών, που έχει αποφασίσει να ιδρύσει η Θεολογική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Έχουμε πολλά κοινά με το Γιάννη Μπουτάρη, δήμαρχο Θεσσαλονίκης και μια προσωπικότητα γνωστή. Υπογραμμίζω για να μη σας κουράζω με λεπτομέρειες τα ζητήματα που σχετίζονται με την εξωστρέφεια της εκπαίδευσης. Η Θεσσαλονίκη προσφέρεται από χίλιες πλευρές, τώρα που είμαστε εμείς εδώ, δίπλα συνεδριάζουμε με τις φιλοσοφικές σχολές, όπου η Θεσσαλονίκη έχει πάρει μια μεγάλη πρωτοβουλία, για κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε ξένους φοιτητές μόνο, που θα διδάσκεται στην αγγλική, από όλες τις φιλοσοφικές της χώρας, με δίδακτρα βέβαια για τους ξένους. Αυτό είναι μια κατάκτηση και λύνουμε νομικά, ουσιαστικά και οικονομικά προβλήματα, για αυτό το πρόγραμμα που ξεκινάει το καλοκαίρι του 2015. Φυσικά θα συζητήσουμε ζητήματα και συζητάμε ζητήματα σχετικά με την εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη και ειδικές προτάσεις του δημάρχου και κάτι κοινό την καλή γνώμη που έχουμε για την ίδρυση αυτού του προσανατολισμού των θεολογικών σπουδών ως προς τη μουσουλμανική κατεύθυνση στη Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης όπου μόνη της και κατά την έννοια των αρμοδιοτήτων που έχει την αποφάσισε. Αυτό, το επιδοκίμασαν και οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης και το επιδοκιμάζουμε και εμείς, δεν έχουμε αρμοδιότητες εμείς να αποφασίζουμε για το αν θα γίνει ή όχι, αλλά αφού κυριαρχικά εκείνοι οι καθηγητές το αποφάσισαν στεκόμαστε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια που μαζί με την ψήφιση σε λίγες μέρες από τη Βουλή του νόμου περί θρησκευτικών κοινοτήτων ολοκληρώνει τη δικαιοκρατική κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τη Θρησκευτική ελευθερία».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε: «Αυτό που είναι ένα πραγματικά ευχάριστο νέο είναι η δημιουργία προπτυχιακών σπουδών στα αγγλικά και ότι μόνο έτσι τα πανεπιστήμια θα αποκτήσουν μια εξωστρέφεια , μία διεθνή εικόνα , μια ικανότητα. Υπογραμμίζω ότι έχουμε πολλούς φοιτητές οι οποίοι πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες και όχι μόνο σε γειτονικές χώρες, αλλά και σε όλο τον κόσμο να σπουδάσουν. Έτσι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα σε όλα, αλλά και ιδιαίτερα στις φιλοσοφικές σχολές , να αποκτήσει μια ικανότητα για τις ανθρωπιστικές σπουδές, να μαζεύει παιδιά από όλο τον κόσμο. Για να γίνει πρέπει να υπάρξουνε τα ξενόγλωσσα τμήματα. Από την άλλη πλευρά η ίδρυση, η υποστήριξη δηλαδή του τμήματος των μουσουλμανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , που είναι απόφαση της ίδιας της Θεολογικής σχολής έχει την αμέριστη στήριξη όπως ακούσατε και του Υπουργού και φυσικά και του δήμου. Ο δήμος θέλω να το τονίσω αυτό νομιμοποιείται να παρεμβαίνει σε ότι γίνεται στην πόλη, αυτή είναι η έννοια του δήμου. Δεν κάνει ο ίδιος πράγματα αλλά μπορεί να παρέμβει. Υπενθυμίζω ότι υπάρχει ήδη στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η στο Μακεδονίας έδρα ισλαμικών σπουδών , επανιδρύεται πάλι στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με απόφαση της συγκλήτου έδρα εβραϊκών σπουδών, με την ίδρυση των ισλαμικών σπουδών όχι μόνο τιμάται αλλά επιβεβαιώνεται και το πολιτισμικό παρελθόν της πόλης. Είναι από τις μοναδικές περιουσίες που έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Δεν θέλω να πω κάτι, έχουμε και παλαιότερα συνεργαστεί με τον Υπουργό ξέρω τη δυναμικότητά του και υπολογίζω ότι θα τον έχουμε βοηθό σε ότι συμβαίνει στην πόλη».

Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact