ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται ο διπλωματικός «πόλεμος» Άμστερνταμ και Τεχεράνης

Ανακαλείται ο Ολλανδός πρεσβευτής στο Ιράν

Στην ανακοίνωση ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη, μετά την απέλαση από το Ιράν δύο Ολλανδών διπλωματών, ως συνέχεια μιας υπόθεσης που αφορούσε τη δολοφονία δύο Ιρανών αντιφρονούντων το 2015 και 2017 εντός των συνόρων της, προχώρησε σήμερα η Ολλανδία.

Η κυβέρνηση της χώρας, που κατηγόρησε τον Ιανουάριο το Ιράν ότι ενεπλάκη στις δολοφονίες αυτές, «αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ολλανδίας στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ.

«Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ανακοίνωση από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία δύο Ολλανδοί συνεργάτες της πρεσβείας στην Τεχεράνη κηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα», συνέχισε.

Έπειτα από την ανακοίνωση αυτή, που έγινε τον Φεβρουάριο, η Χάγη κάλεσε «αμέσως» στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ιρανό πρεσβευτή στην Ολλανδία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, του εξηγήθηκε σαφώς πως «η απέλαση των δύο Ολλανδών υπαλλήλων, που έχουν επιστρέψει στην Ολλανδία, είναι απαράδεκτη και αρνητική για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων», γράφει ο Μπλοκ, σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, η Τεχεράνη απέλασε τους Ολλανδούς υπαλλήλους απαντώντας στην απέλαση, που είχε προηγηθεί, δύο Ιρανών διπλωματών από την Ολλανδία, τον περασμένο Ιούνιο.

Η ολλανδική κυβέρνηση κατηγόρησε την Τεχεράνη τον Ιανουάριο ότι ενεπλάκη στις δολοφονίες που διαπράχθηκαν στην Ολλανδία το 2015 και το 2017 δύο Ολλανδών ιρανικής καταγωγής, λέγοντας πως οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών (AIVD) διαθέτουν «ισχυρές ενδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν».

Τα δύο θύματα, που αναγνωρίστηκαν από την Αστυνομία της Ολλανδίας ως ο Αλί Μοταμέντ, 56 ετών, και ο Αχμάντ Μολά Νισί, 52 ετών, ήταν αντιπολιτευόμενοι στο ιρανικό καθεστώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα, είχε ανακοινώσει και κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του Ιράν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact