ΚΟΣΜΟΣ

Συνολικά οκτώ χώρες διέθεσαν πόρους για την επιχείρηση «Τρίτων»

Πλοία και αεροπλάνα από συνολικά οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκονται σε λίγες στη διάθεση της επιχείρησης «Τρίτων», η οποία θα ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου να περιπολεί στα νερά της Μεσογείου και να σώζει μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανακοίνωσε σήμερα η Frontex.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τον έλεγχο των συνόρων, αρμόδια για τον συντονισμό της επιχείρησης Τρίτων η οποία τέθηκε υπό τη διοίκηση της Ιταλίας, επιθυμεί να αναπτύσσει κάθε μήνα έξι πλοία, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση.

Η Frontex θα βοηθήσει επίσης τις ιταλικές αρχές στη συλλογή πληροφοριών κατά την υποδοχή των μεταναστών με πέντε ομάδες ερευνητών από άλλες χώρες μέλη του χώρου Σένγκεν.

Η Γαλλία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Λιθουανία και η Μάλτα ανακοίνωσαν ότι έθεσαν στη διάθεση της Frontex διάφορα μέσα. Η υπηρεσία έχει προβλέψει έναν μηνιαίο προϋπολογισμό 2,9 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα για τις επιχειρήσεις αυτές.

Οι ομάδες που θα αναπτυχθούν στην Ιταλία για συλλέγουν πληροφορίες από τους μετανάστες θα αποτελούνται από πολίτες της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, επεσήμανε η Frontex.

«Βάσει της αποστολής της Frontex, βασικός στόχος της Τρίτων θα είναι ο έλεγχος των ναυτικών συνόρων, όμως θεωρούμε ότι η διάσωση ζωών θα παραμείνει η προτεραιότητα της επιχείρησης», διαβεβαίωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Χιλ Αρίας Φερνάντεθ σε ανακοίνωσή του.

Η Τρίτων δεν θα αντικαταστήσει την επιχείρηση που διεξάγει ο ιταλικός στρατός στη Μεσόγειο για τον έλεγχο των συνόρων και τη διάσωση μεταναστών, τη Mare Nostrum, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τα μέσα που θα διαθέτει η Τρίτων είναι η πιο σημαντική αποστολή που έχει αναλάβει ως τώρα η Frontex. Αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, ενώ δεν έχει οριστεί κάποια καταληκτική ημερομηνία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact