ΚΟΣΜΟΣ

Συνολικά οκτώ χώρες διέθεσαν πόρους για την επιχείρηση «Τρίτων»

Πλοία και αεροπλάνα από συνολικά οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκονται σε λίγες στη διάθεση της επιχείρησης «Τρίτων», η οποία θα ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου να περιπολεί στα νερά της Μεσογείου και να σώζει μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανακοίνωσε σήμερα η Frontex.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τον έλεγχο των συνόρων, αρμόδια για τον συντονισμό της επιχείρησης Τρίτων η οποία τέθηκε υπό τη διοίκηση της Ιταλίας, επιθυμεί να αναπτύσσει κάθε μήνα έξι πλοία, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση.

Η Frontex θα βοηθήσει επίσης τις ιταλικές αρχές στη συλλογή πληροφοριών κατά την υποδοχή των μεταναστών με πέντε ομάδες ερευνητών από άλλες χώρες μέλη του χώρου Σένγκεν.

Η Γαλλία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Λιθουανία και η Μάλτα ανακοίνωσαν ότι έθεσαν στη διάθεση της Frontex διάφορα μέσα. Η υπηρεσία έχει προβλέψει έναν μηνιαίο προϋπολογισμό 2,9 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα για τις επιχειρήσεις αυτές.

Οι ομάδες που θα αναπτυχθούν στην Ιταλία για συλλέγουν πληροφορίες από τους μετανάστες θα αποτελούνται από πολίτες της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, επεσήμανε η Frontex.

«Βάσει της αποστολής της Frontex, βασικός στόχος της Τρίτων θα είναι ο έλεγχος των ναυτικών συνόρων, όμως θεωρούμε ότι η διάσωση ζωών θα παραμείνει η προτεραιότητα της επιχείρησης», διαβεβαίωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Χιλ Αρίας Φερνάντεθ σε ανακοίνωσή του.

Η Τρίτων δεν θα αντικαταστήσει την επιχείρηση που διεξάγει ο ιταλικός στρατός στη Μεσόγειο για τον έλεγχο των συνόρων και τη διάσωση μεταναστών, τη Mare Nostrum, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τα μέσα που θα διαθέτει η Τρίτων είναι η πιο σημαντική αποστολή που έχει αναλάβει ως τώρα η Frontex. Αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, ενώ δεν έχει οριστεί κάποια καταληκτική ημερομηνία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact