ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα δάση της βροχής καταστρέφονται όμως η Γη πρασινίζει

Χιλιάδες τετραγωνικά μίλια δασών της βροχής εξαφανίζονται κάθε χρόνο από τον Αμαζόνιο, για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, με το πρότυπο αυτό καταστροφής να συντελείται σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη αυτή καταστροφή ο πλανήτης μας είναι περισσότερο πράσινος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, με το συνολικό ποσοστό φυτικής κάλυψης να σημειώνει αύξηση.

Μάλιστα –όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline- η αύξηση είναι τόσο αξιοσημείωτη, που τα δέντρα και τα φυτά που υπάρχουν στον κόσμο να αποθηκεύουν σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια περισσότερους τόνους διοξειδίου του άνθρακα, απ’ ό,τι συνέβαινε το 2003.

Αυτό οφείλεται στις δεντροφυτεύσεις που γίνονται στην Κίνα, στην ανάπτυξη ξανά των δασών σε πρώην σοβιετικά κράτη λόγω των εγκαταλελειμμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στις πλούσιες σαβάνες λόγω των υψηλών ποσοστών βροχοπτώσεων.

Ερευνητές ανέλυσαν δορυφορικά δεδομένα 20 ετών και διαπίστωσαν μια αύξηση στον άνθρακα, παρά τη συνεχιζόμενη και μεγάλης κλίμακα αποψίλωση των δασών σε Βραζιλία και Ινδονησία, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Climate Change. Οι ροές του άνθρακα (κύκλος του άνθρακα) «ρέουν» στους ωκεανούς, την ατμόσφαιρα και τα εδάφη του κόσμου.

Στην ατμόσφαιρα υπάρχει κυρίως με τη μορφή του διοξειδίου του άνθρακα –το κύριο αέριο του φαινομένου του θερμοκηπίου- και αποθηκεύεται στα φυτά ως άνθρακας. Μέσα από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τα φυτά μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε ενέργεια που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξή τους, «κλειδώνοντας» τον άνθρακα μέσα τους και απελευθερώνοντας οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.

Παρότι η αύξηση της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων τόνων στη συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ σημαντική, είναι πολύ μικρή συγκριτικά με τα 60 δισεκατομμύρια τόνους που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων και την παραγωγή τσιμέντου, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, Yi Liu.

«Η μελέτη μας δείχνει, ότι τα φυτά απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, όμως υπάρχει ακόμη πολύ στην ατμόσφαιρα. Αν θέλουμε να σταθεροποιήσουμε τα τρέχοντα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και να αποφύγουμε τις επακόλουθες επιπτώσεις, απαιτείται να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων από την καύση ορυκτών καυσίμων».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η μείωση στη βλάστηση των τροπικών δασών είναι δραματική στον Αμαζόνιο και σε περιοχές της Ινδονησίας. Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από τις εκκαθαρίσεις που συντελούνται στις περιοχές αυτές, επειδή τα δάση είναι πιο πλούσια και σε αυτά ζουν πιο ποικίλα οικοσυστήματα, τα οποία απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα ανά εκτάριο, σε σχέση με τις σαβάνες και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Παρότι η συνολική φυτοκάλυψη έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία, είναι αναμφισβήτητα χαμηλότερης ποιότητας από αυτή που υπάρχει στα τροπικά δάση, τα οποία υποστηρίζουν ακόμη δίκτυα σπάνιων αλληλοεξαρτώμενων ειδών.

Σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, μόνο το ήμισυ της απώλειας των τροπικών δασών έχει αντισταθμιστεί από την αύξηση σε άλλους τύπους βλάστησης.

Πηγή: newsbeast.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact