ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα ψυχρόαιμα ζώα προσαρμόζονται δύσκολα στην κλιματική αλλαγή

Τα ψυχρόαιμα ζώα της Γης και όσα άλλα αδυνατούν να ρυθμίσουν την εσωτερική θερμοκρασία τους (τα λεγόμενα και «εξώθερμα»), θα δυσκολευθούν να προσαμοσθούν στην άνοδο της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Οι βιολόγοι των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και του Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας (Proceedings of Royal Society B"), εξέτασαν (μετα-ανάλυση) 112 δημοσιευμένες έρευνες, που αφορούσαν 232 είδη εξώθερμων, δηλαδή αμφίβιων, ερπετών, σαυρών, ψαριών, εντόμων, ασπόνδυλων κ.ά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μελέτες είχαν βασισθεί σε πειράματα με ζώα που εκτέθηκαν επί τουλάχιστον μία εβδομάδα σε πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η έρευνα αξιολόγησε την ικανότητα αυτών των ζώων να τα βγάλουν πέρα σε ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Το συμπέρασμα είναι ότι το μέσο ψυχρόαιμο και εξώθερμο ζώο δεν είναι πολύ ικανό να προσαρμοσθεί στις θερμοκρασιακές αλλαγές. Μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες μόνο λίγους βαθμούς πάνω από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες όπου διαβιώνει, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
Τα ζώα της ξηράς (σαύρες, έντομα κ.ά.) είναι ακόμη λιγότερο ικανά από ό,τι τα ψυχρόαιμα της θάλασσας και άρα πιο ευάλωτα σε εξαφάνιση με την άνοδο της θερμοκρασίας.

«Καθώς η Γη θερμαίνεται, αυτά τα ζώα θα ζουν σε θερμοκρασίες πολύ πιο κοντά στα όριά τους», δήλωσε ο Γκούντερσον. Αυτό σημαίνει πώς θα είναι πολύ λιγότερο ικανά να επιβιώσουν τα απότομα «σκαμπανεβάσματα» της θερμοκρασίας, που θα φέρει η κλιματική αλλαγή στο μέλλον.

Η λύση γι’ αυτά τα ζώα θα είναι είτε να μεταναστεύσουν προς τα βόρεια, είτε σε μεγαλύτερα υψόμετρα, είτε να περνάνε πλέον περισσότερη ώρα στον ίσκιο, είτε να αναπτύξουν σταδιακά μεγαλύτερη ανοχή στη ζέστη.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact