ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία σενάρια για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα το 2022

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στην επιδίωξη μέτρα που επηρεάζουν το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα όπως το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, να παραταθούν και για το 2022. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπερθεματίσει λέγοντας ότι θα επιδιωχθεί η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους ώστε να διευκολυνθούν οι προσλήψεις.

Η διασφάλιση ότι και το 2022 θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών.

Η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» και για το 2022 για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Και ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί κατά επιπλέον μία μονάδα ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών κάτι που θα αποτυπωθεί και ως νέα αύξηση στους καθαρούς μισθούς των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Η εικόνα για το ποιο θα είναι το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από το νέο έτος, ουσιαστικά θα σχηματιστεί το καλοκαίρι.

Μέχρι τότε θα έχει «κλειδώσει» και το ποιος θα είναι ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από την 1/1/2022 και το τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό. Η διαδικασία αναμόρφωσης θα ξεκινήσει άμεσα με στόχο να έχουμε αποτέλεσμα μέσα στο καλοκαίρι.

Το ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» το 2022 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αν συνέβαινε οτιδήποτε διαφορετικό, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα -σε όρους καθαρών αποδοχών- θα μειώνονταν.

Με το «πάγωμα» ουσιαστικά θα διατηρηθούν τα κεκτημένα της φετινής χρονιάς.

Μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022 στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, σημαίνει ότι η όποια αύξηση φάνηκε από τον Ιανουάριο του 2021, θα διατηρηθεί και για το 2022. Για να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των καθαρών αποδοχών, θα πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Το μεν «πάγωμα» της εισφοράς έχει δημοσιονομικό κόστος 800 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2021, η δε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, απαιτεί επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.

Δημοσιονομικό κόστος θα προκληθεί και από την πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία πάντως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη τουλάχιστον πριν ξεκινήσει η διαβούλευση για να καταγραφούν τα πρώτα δεδομένα. Το δημοσιονομικό κόστος προκύπτει από το γεγονός ότι με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένα πολλά κοινωνικά επιδόματα.

Πηγή: moneyreview

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact