Μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Οδοντιατρικό Ίδρυμα του King’s College στο Λονδίνο καταδεικνύει την ύπαρξη ενός παράγοντα που καταστρέφει τα δόντια διαβρώνοντάς τα και μάλιστα περισσότερο και από τα αναψυκτικά.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση τροφίμων και διάβρωσης των δοντιών σε περισσότερους από 1.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 30 ετών.
Συγκεκριμένα, αναζήτησαν ενδείξεις διάβρωσης στην αδαμαντίνη, καθώς και την οδοντίνη.
Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν, όσοι εθελοντές έτρωγαν μήλα, είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διάβρωση της οδοντίνης ουσίας, ενώ όσοι έπιναν αναψυκτικά δεν είχαν πρόσθετο κίνδυνο.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα μήλα μπορεί να περιέχουν έως και τέσσερα κουταλάκια του καφέ σάκχαρα, συμβάλλοντας στην αύξηση των επιπέδων των οξέων στο στόμα.
«Το θέμα δεν είναι μόνο τι τρώει και τι πίνει κανείς, αλλά και πως», δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Μπάρτλετ, επικεφαλής του Τμήματος Προσθοδοντικής του πανεπιστημίου.
Τι μπορούμε να κάνουμε σύμφωνα με τον δρ Μπάρτλετ
– Να καταναλώνουμε τα μήλα με γάλα ή με ένα κομμάτι τυρί, διότι και τα δύο περιέχουν ασβέστιο το οποίο εξουδετερώνει τα οξέα.
– Να πίνουμε ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά την κατανάλωση μήλου
– Να βουρτσίζουμε τα δόντια πριν την κατανάλωση όξινων τροφίμων
– Να μη βουρτσίζουμε τα δόντια μετά την κατανάλωσή τους, καθώς επιδεινώνεται η διάβρωση.