ΥΓΕΙΑ

Ταχεία η εγκεφαλική ανάπτυξη στα βρέφη

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με τη βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών παρατήρησαν τους εγκεφάλους 87 υγιών νεογέννητων από τη δεύτερη κιόλας μέρα της ζωής τους.

Διαπίστωσαν ότι τις πρώτες 90 μέρες από τη γέννησή τους ο εγκέφαλός τους μεγάλωνε κατά 1% καθημερινά, ωστόσο μέχρι το τέλος των πρώτων 12 εβδομάδων ο ρυθμός αυτός μειώθηκε προοδευτικά στο 0,4% την ημέρα.

Το πιο συναρπαστικό απ’ όλα ήταν το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου από τη γέννηση, ο εγκέφαλος του μωρού είχε ήδη αποκτήσει το μισό από το μέγεθος του εγκεφάλου ενός ενήλικα.

Όσον αφορά τα πρόωρα μωρά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλός τους ήταν μικρότερος κατά 4% και παρότι αναπτυσσόταν με πιο γρήγορους ρυθμούς συγκριτικά με τον εγκέφαλο των τελειόμηνων βρεφών, μετά το πρώτο τρίμηνο της ζωής τους το μέγεθός του εξακολουθούσε να είναι μικρότερο (κατά 2%).

Διαφορά ανάπτυξης, όμως, διαπιστώθηκε και ανάμεσα στα δύο φύλα, αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των αγοριών αναπτυσσόταν πιο γρήγορα από τον αντίστοιχο των κοριτσιών.

Αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης που παρουσίαζαν τα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου, η έρευνα έδειξε ότι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του στα νεογέννητα ήταν η παρεγκεφαλίδα, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού και, μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στον έλεγχο της κίνησης. Αντίθετα, η πιο αργή σε εξέλιξη περιοχή ήταν ο ιππόκαμπος, που σχετίζεται με τη μνήμη, γεγονός που εξηγεί, άλλωστε, γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από τη βρεφική μας ηλικία.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα νέα επιστημονικά δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «JAMA Neurology», θα τους βοηθήσουν να εντοπίζουν έγκαιρα αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο επόμενος στόχος τους είναι να διερευνήσουν το κατά πόσο η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος του εγκεφάλου των μωρών μετά τη γέννησή τους.

Στο παρελθόν

Για αιώνες οι γιατροί, προκειμένου να εκτιμήσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μωρά, χρησιμοποιούσαν μεζούρα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετρούσαν την περίμετρο του κεφαλιού τους. Τυχόν αποκλίσεις από τα φυσιολογικά πρότυπα ανάπτυξης υποψίαζαν για την ύπαρξη ενδεχόμενων διαταραχών.

Πηγή: vita.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact