ΥΓΕΙΑ

Τεστ αίματος προβλέπει την τάση για αυτοκτονία

Ένα επαναστατικό τεστ αίματος, που θα μπορεί να προβλέπει την τάση που έχει κάποιος να θέσει τέρμα στη ζωή του, ανέπτυξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο John Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Το τεστ αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες θανάτους κάθε χρόνο.

Οι αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι οι μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο (SKA2) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφθεί η πιθανότητα κάποιος να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή.

Οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν να ανιχνευθούν με ένα απλό τεστ αίματος, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στους ειδικούς να παρέμβουν προτού να είναι πολύ αργά.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το γονίδιο SKA2 δε λειτουργούσε σωστά στους ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν.

Το συγκεκριμένο γονίδιο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση των επιπέδων της κορτιζόλης –της ορμόνης του στρες- σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Ίσως με τη βοήθεια αυτού του τεστ να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και να μπορούμε να παρέμβουμε προκειμένου να αποφύγουμε μια καταστροφή» ανέφερε στην Telegraph ο καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών, Dr Zachary Kaminsky.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το τεστ κατάφερε να προβλέψει με ποσοστό επιτυχίας 90% αυτούς που διέτρεχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο να αφαιρέσουν την ίδια τους τη ζωή. Επίσης, προέβλεψε με ποσοστό επιτυχίας 96% αν κάποιος είχε ήδη προσπαθήσει να θέσει τέρμα στη ζωή του στο παρελθόν.

Το γονίδιο SKA2 βρίσκεται στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και σχετίζεται με την πρόληψη των αρνητικών σκέψεων και τον έλεγχο της παρορμητικής συμπεριφοράς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychology.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact