ΚΟΣΜΟΣ

Θα κρατήσει η ένατη κατά σειρά εκεχειρία στη Γάζα;


Ελπίδες ότι οι συνθήκες για μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός έχουν ωριμάσει – Πάνω από 1.800 οι νεκροί – Χιλιάδες οι τραυματίες 

Στις οκτώ το πρωί (ώρα Ελλάδος και τοπική ώρα) τέθηκε σε ισχύ η τριήμερη εκεχειρία στη Γάζα. Είναι η ένατη που ανακοινώνεται, ωστόσο, μέσω αυτής ένα οριστικό τέλος στη σύγκρουση τεσσάρων εβδομάδων στην περιοχή φαίνεται περισσότερο δυνατό από κάθε άλλη φορά, καθώς Χαμάς και Ισραήλ συμφωνήσαν  με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες.  Μάλιστα, οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας εν όψει της έναρξης της τριήμερης εκεχειρίας. 

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα αποσυρθούν σε θέσεις άμυνας έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και θα διατηρήσουμε αυτές τις αμυντικές μας θέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Παράλληλα με την αναστολή των εχθροπραξιών αναμένεται να ακολουθήσουν περαιτέρω και πιο εντατικές συζητήσεις στην Αίγυπτο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Η πιθανότητα το Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός φάνηκε να αυξάνεται νωρίς την Τρίτη καθώς οι ισραηλινοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ανέφεραν ότι οι χερσαίες δυνάμεις είχαν ολοκληρώσει την κύρια αποστολή τους στον πόλεμο της Γάζας, καταστρέφοντας τις διασυνοριακές σήραγγες. Τουλάχιστον 32 από τις υπόγειες στοές της Χαμάς και δεκάδες άξονες πρόσβασης  εντοπίστηκαν και ανατινάχτηκαν, όπως μετέδωσαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Israel Radio και Army Radio. 

Και όλα αυτά την ώρα που πάνω από 1.800 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Στην πλειονότητά τους είναι άμαχοι. Σύμφωνα με την UNICEF τουλάχιστον 392 παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο από το ανηλεές σφυροκόπημα των ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας από τη στιγμή που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στις 8 Ιουλίου.

Πολύ μικρότερος είναι ο απολογισμός των θυμάτων για την πλευρά του Ισραήλ. Συνολικά 64 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ μόνο τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από ρουκέτα.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact