ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πρόστιμο θα πληρώνουν όσοι δεν κόβουν αποδείξεις

Έως 2.500 ευρώ θα είναι το βασικό πρόστιμο για όσους δεν κόβουν αποδείξεις από 0,1 έως εκατομμύρια ευρώ, που επιβάλλει το νέο ποινολόγιο της εφορίας καθιστώντας την μη έκδοση φορολογικών στοιχείων μια πολύ ακριβή υπόθεση για καφετέριες μπαρ εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα.

Το ίδιο πρόστιμο απειλεί και γιατρούς δικηγόρους υδραυλικούς ξυλουργούς και άλλα συναφή ελεύθερα επαγγέλματα τα οποία συνηθίζουν επίσης να μην εκδίδουν αποδείξεις για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Με τις αλλαγές που έγιναν στο νέο ποινολόγιο δεν τιμωρείται ο αριθμός των παραβάσεων αλλά η ίδια η παράβαση.

Δηλαδή αν βρεθούν δύο ή τρείς αποδείξεις που δεν έχουν εκδοθεί , το πρόστιμο παραμένει το ίδιο. Στόχος είναι η αποτροπή της μη έκδοσης αποδείξεων που είναι η βασική φορολογική παράβαση στις υπηρεσίες εστίασης.

Ταυτόχρονα όμως ο νόμος προβλέπει την κλιμάκωση του προστίμου σε περιπτώσεις υποτροπής.

Αν δηλάδη το ίδιο κατάστημα ή ελεύθερος επαγγελματίας συλληφθεί να μην έχει εκδώσει απόδειξη για δεύτερη το πρόστιμο είναι διπλάσιο, δηλαδή 5.000 ευρώ ενώ από την η τρίτη υποτροπή και πάνω οι ελεγκτές μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε αναστολή λειτουργίας του για ένα διάστημα.

Το ενιαίο αυτό πρόστιμο έρχεται να αντικαταστήσει τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ευρώ και των 500 ευρώ που επιβάλλονται σήμερα για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη με ανώτατο όριο τις 30.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν κόψει αποδείξεις στους πελάτες τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του πολυνομοσχεδίου:

α) Καταργούνται τα αυτοτελή πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων, τα οποία ανέρχονται σε 250 ευρώ ανά απόδειξη για επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (εσόδων-εξόδων ή πρώην β’ κατηγορίας) και σε 500 ευρώ ανά απόδειξη για μεγαλύτερες επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας).

β) Η παράβαση της μη έκδοσης αποδείξεων θα αντιμετωπίζεται πλέον ως μια ενιαία διαδικαστική παράβαση και θα τιμωρείται με το ενιαίο πρόστιμο των 2.500 ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 9 και 10 του άρθρου 3 του πολυνομοσχεδίου σε περίπτωση που θα διαπιστώνεται από τον φοροελεγκτή η μη έκδοση αποδείξεων θα επιβάλλονται στον παραβάτη και πρόστιμα ανακρίβειας τα οποία θα υπολογίζονται, ως ποσοστά επί των διαφορών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που θα αντιστοιχούν στην αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.

Σημαντικός πλέον για τον υπολογισμό του ύψους των προστίμων αυτών είναι ο ακριβής προσδιορισμός της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και των επιπλέον φόρων που απέφυγε να πληρώσει ο παραβάτης.

Κάθε επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας που δεν εκδίδει αποδείξεις και παράλληλα δεν υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ, θα επιβαρύνεται μόνο με τα πρόστιμα για ανακριβή υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα οποία θα υπολογίζονται με ποσοστά επί των διαφορών φόρου που διαπιστώνει ο έλεγχος.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact