ΚΟΣΜΟΣ

Το 2018 άφησε πίσω του 113 εκατ. ανθρώπους σε μεγάλη ανάγκη για βοήθεια

Κλίμα και πόλεμοι φέρνουν εκατομμύρια ανθρώπους σε επισιτιστική κρίση

Δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα επηρεάσουν φέτος οι επισιτιστικές κρίσεις, όπως προειδοποίησαν σήμερα ερευνητές, καθώς ο πόλεμος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι οικονομικές κρίσεις το 2018 άφησαν πίσω τους περισσότερους από 113 εκατομμύρια ανθρώπους σε μεγάλη ανάγκη για βοήθεια.

Οι συγκρούσεις και η ανασφάλεια ευθύνονταν για την απέλπιδα κατάσταση που αντιμετώπισαν 74 εκατομμύρια άνθρωποι -ή τα δύο τρίτα από εκείνους που επηρεάστηκαν- το 2018, σύμφωνα με την ετήσια Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις το Δίκτυο Πληροφοριών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSIN).

Το FSIN είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής Τροφίμων, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αναλύει 53 χώρες χρησιμοποιώντας μια κλίμακα πέντε επιπέδων με το τρίτο επίπεδο να χαρακτηρίζεται «κρίση», το τέταρτο «έκτακτη ανάγκη» και το πέμπτο «λιμός/καταστροφή».

Ο Λούκα Ρούσο, ο ανώτερος αναλυτής επισιτιστικών κρίσεων του FAO, προειδοποίησε ότι εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν σήμερα να φθάσουν στο επίπεδο τρία και πιο πάνω. «Τα 113 εκατομμύρια είναι αυτό που σήμερα χαρακτηρίζουμε ‘κορυφή του παγόβουνου’. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς πιο κάτω, υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι επισιτιστικά ανασφαλείς αλλά βρίσκονται ένα βήμα πριν» δήλωσε ο Ρούσο στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Οι άνθρωποι αυτοί, άλλα 143 εκατομμύρια, είναι τόσο ευάλωτοι που και μόλις με μια ξηρασία κινδυνεύουν να βυθιστούν στην επισιτιστική κρίση, λέει ο ίδιος.

«Αν δεν εργαστούμε ουσιαστικά γι αυτούς τους ανθρώπους και δεν απομακρύνουμε κάποιες από τις δυνάμεις που μπορεί να τους οδηγήσουν σε μια χειρότερη κατάσταση, ο συνολικός αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί» εξηγεί.

Από τις χώρες που βίωσαν επισιτιστικές κρίσεις το 2018, περισσότερο επλήγη η Υεμένη, όπου σχεδόν 16 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν επείγουσα ανάγκη τροφίμων έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου και ακολουθεί το ΛΔ Κονγκό με 13 εκατομμύρια και το Αφγανιστάν με 10,6 εκατομμύρια.

Όσο οικτρή και αν δείχνει η κατάσταση, θα ήταν χειρότερη χωρίς την διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που στερούνται τροφής στην Υεμένη θα είχε ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια, τόνισε ο Ρούσο.

Αυτή είναι η τρίτη χρονιά όπου ο αριθμός των ανθρώπων σε επισιτιστική κρίση ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια, αλλά ο αριθμός είναι λίγο χαμηλότερος σε σχέση με το 2017, όταν χρειάζονταν βοήθεια 124 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στο ότι το 2018 οι χώρες δεν βίωσαν τα ίδια επίπεδα ξηρασίας, πλημμυρών, αιφνίδιων βροχοπτώσεων και αυξήσεων θερμοκρασίας σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το FSIN.

Ωστόσο, τα κλιματικά σοκ και οι συγκρούσεις θα συνεχίσουν να προκαλούν πείνα το 2019, προσθέτει η έκθεση. Το ξηρό κλίμα και οι συνθήκες Ελ Νίνιο είναι πιθανόν να επηρεάσουν τη νότια Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ενώ οι ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών στο Μπανγκλαντές και τη Συρία θα παραμείνουν υψηλές, όπως αναφέρεται. «Ο αριθμός των εκτοπισμένων, των προσφύγων και των μεταναστών αναμένεται να αυξηθεί αν η πολιτική και η οικονομική κρίση συνεχιστούν στη Βενεζουέλα» σημειώνεται.

Το FSIN επισημαίνει ότι παρέλειψε 13 χώρες και περιοχές συμπεριλαμβανομένων της Βόρειας Κορέας, της Βενεζουέλας και της Δυτικής Σαχάρας λόγω της έλλειψης πρόσφατα επιβεβαιωμένων στοιχείων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact