ΥΓΕΙΑ

Το ευ ζην μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι γυναίκες που ακολουθούν υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίο, σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Νευρολογική Ακαδημία.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, εξέτασε πέντε παράγοντες που συνθέτουν ένα πρότυπο υγιεινού τρόπου ζωής: υγιεινή διατροφή, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αποχή από το κάπνισμα, φυσική δραστηριότητα και φυσιολογικό σωματικό βάρος, όπως αυτό αξιολογείται από το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Συνολικά, συγκεντρώθηκαν δεδομένα από σχεδόν 32.700 γυναίκες ηλικίας 60 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Για την ορισμό της υγιεινής διατροφής χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα που αξιολογούσε τη συχνότητα κατανάλωσης «υγιεινών» τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε η κατανάλωση 3-9 μερίδων ανά εβδομάδα, ως εκτέλεση φυσικής δραστηριότητας, το περπάτημα ή η ποδηλασία για τουλάχιστον 40 λεπτά καθημερινά σε συνδυασμό με έντονη άσκηση για τουλάχιστον μία ώρα ανά εβδομάδα και ως φυσιολογικό σωματικό βάρος, ο ΔΜΣ κάτω του 25.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν υγιεινό πρότυπο διατροφής είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13%. Επιπλέον, για τις γυναίκες που είχαν και τους πέντε παραπάνω παράγοντες η μείωση του κινδύνου ανήλθε στο 54%, συγκριτικά με όσες δεν είχαν κανέναν.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, δεδομένου ότι οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι συνήθως σοβαρές και μη αναστρέψιμες, η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου και τρόπου ζωής, κάτι που είναι επιλογή του ίδιου του ατόμου, μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact