ΚΟΣΜΟΣ

Το ΙΚ κρατά αμάχους στο τελευταίο του προπύργιο στη Συρία

Οι τζιχαντιστές κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν «ανθρώπινες ασπίδες»

Οι αραβοκουρδικές δυνάμεις που στηρίζονται από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού στη Συρία προετοιμάζονταν σήμερα να απομακρύνουν και άλλους αμάχους από το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι τζιχαντιστές κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν «ανθρώπινες ασπίδες».

Μετά την απομάκρυνση χιλίων αμάχων τις τελευταίες ημέρες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ξεκίνησαν ξανά την Παρασκευή την επιχείρησή τους ενάντια στους μαχητές του ΙΚ που βρίσκονται σε έναν θύλακα στο χωριό Μπαγούζ στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

Αφού έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, οι Κούρδοι και οι Άραβες μαχητές έχουν περιορίσει τους τζιχαντιστές σε μερικά σπίτια σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, ενώ ο διεθνής συνασπισμός έχει επαναλάβει τις αεροπορικές επιδρομές.

«Υπάρχει μια μείωση του ρυθμού της επιχείρησης από χθες, οικογένειες μελών του ΙΚ απομακρύνθηκαν», εξήγησε ένας διοικητής των SDF.

«Οι μαχητές μας συνεχίζουν τις μάχες με προσοχή σε όλα τα μέτωπα αλλά με αργούς ρυθμούς», διευκρίνισε ο Μουστάφα Μπάλι εκπρόσωπος των SDF.

«Στο ένα μέτωπο οι μάχες έχουν ανασταλεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα είδος ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους υπόλοιπους αμάχους, ώστε να μπορέσουν φύγουν από την περιοχή, όπως και όποιος επιθυμεί να παραδοθεί», πρόσθεσε.

Ο Μπάλι εκτίμησε μάλιστα ότι άμαχοι στο Μπαγούζ χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες. Παρόλα αυτά διαβεβαίωσε ότι «η μάχη για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου του ΙΚ θα τελειώσει σύντομα».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε «την επιβράδυνση του ρυθμού των μαχών τις τελευταίες ώρες», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει «μια εκεχειρία για την απομάκρυνση των τραυματιών, των μελών των οικογενειών των τζιχαντιστών καθώς και αμάχων και μαχητών» που επιθυμούν να παραδοθούν.

Δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε ότι είδε δεκάδες άδεια λεωφορεία να κατευθύνονται προς το Μπαγούζ. Σύμφωνα με έναν από τους οδηγούς, πρόκειται για μια νέα αυτοκινητοπομπή 40 λεωφορείων για τη μεταφορά αμάχων.

Μετά την επανάληψη των μαχών οι SDF έχουν καταφέρει να ανακαταλάβουν 13 θέσεις του ΙΚ και ένα μέρος του ανεπίσημου καταυλισμού έχει καταστραφεί από τις μάχες, σύμφωνα με αξιωματούχους της αραβοκουρδικής δύναμης.

Περίπου 53.000 άνθρωποι, κυρίως μέλη των οικογενειών των τζιχαντιστών, έχουν φύγει από το Μπαγούζ από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Ανάμεσά τους βρίσκονταν περισσότεροι από 5.000 τζιχαντιστές οι οποίοι συνελήφθησαν, επεσήμανε η ίδια πηγή. Οι περισσότεροι άνθρωποι από το Μπάγουζ έχουν μεταφερθεί σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο αλ Χολ, πιο βόρεια, όπου ζουν σε δύσκολες συνθήκες.

Μετά την αιφνιδιαστική του άνοδο το 2014 το ΙΚ κήρυξε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» στις περιοχές που έλεγχε στη Συρία και το Ιράκ. Μετά τις επιχειρήσεις των τελευταίων δύο ετών οι τζιχαντιστές έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών τους.

Αν το ΙΚ χάσει και το Μπαγούζ, αυτό θα σημάνει το εδαφικό τέλος του χαλιφάτου μετά την ήττα του και στο Ιράκ το 2017. Ωστόσο το ΙΚ τώρα αλλάζει τρόπο δράσης, επιλέγοντας τον ανταρτοπόλεμο. Οι μαχητές του είναι διασκορπισμένοι στη συριακή έρημο, στο κέντρο της χώρας, και εξακολουθούν να εξαπολύουν αιματηρές επιθέσεις.

Η μάχη ενάντια στο ΙΚ αποτελεί πλέον το βασικό μέτωπο του πολέμου στη Συρία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact