ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς πως βομβαρδίζει σχολεία, αλλά συνεχίζει «μέχρι τέλους»

Και ενώ η παγκόσμια κατακραυγή για τους βομβαρδισμούς στην Γάζα που έχει ως αποτέλεσμα των θάνατο κατά κύριο λόγο αμάχων και παιδιών, το Ισραήλ ισχυρίζεται πως οι τελευταίες θανατηφόρες επιθέσεις δεν έγιναν από τον Ισραηλινό στρατό αλλά από τις ρουκέτες της Χαμάς οι οποίες ξέφυγαν από την πορεία τους.

Νοσοκομεία, σχολεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ακόμα και ασθενοφόρα σφυροκοπούνται ανελέητα από τις δυνάμεις του Τελ Αβίβ την ώρα που η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει «βροχή» ρουκετών κατά ισραηλινών θέσεων και η παγκόσμια κοινότητα καταδικάζει τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Ισραήλ κατά αμάχων. Η κυβέρνηση του Μπένζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι εντείνει την στρατιωτική της επιχείρηση κατά των Παλαιστινίων εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι, μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρώσει τον στόχο της: την καταστροφή των τούνελ της Χαμάς.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή με ή χωρίς εκεχειρία», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του, κατά τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ. «Δεν θα δεχθώ καμία πρόταση που δεν θα δίνει τη δυνατότητα στον ισραηλινό στρατό να ολοκληρώσει αυτό το σημαντικό θέμα για την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Από την αρχή της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα (8 Ιουλίου), το Ισραήλ δοκιμάζει ένα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα ανίχνευσης των τούνελ της Χαμάς, και σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Κι ενώ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο έδωσε χτες το πράσινο φως για την συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων με την κωδική ονομασία: «Protective Edge», οι Παλαιστίνιοι μετρούν της πληγές τους με την διεθνή κοινότητα να εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την βάρβαρη σφαγή του άμαχου πληθυσμού – κυρίως των παιδιών- στη Γάζα.

Ισραήλ: Η Χαμάς καταστρέφει σχολεία

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε χθες την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις». «Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματά μας, το ισραηλινό πυροβολικό είναι αυτό που βομβάρδισε το σχολείο μας, όπου 3.300 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο», δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA Πιέρ Κρέχενμπουλ.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές τι συνέβη», δήλωσε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ο στρατηγός Μότι Αλμοζ, εκπρόσωπος του στρατού που προχωρεί σε «έρευνες». «Δεν ξέρουμε αν ισραηλινοί στρατιώτες ή τρομοκράτες της Χαμάς έπληξαν το σχολείο».

ΟΗΕ: «Φτάνει πια»

Μέχρι στιγμής η διπλωματία περιορίζεται σε αυστηρές καταδίκες, χωρίς να προχωρά σε πιο αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει η αιματοχυσία. Ο ΟΗΕ καταδίκασε την πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του Οργανισμού στον παλαιστινιακό θύλακα όπου φιλοξενούνταν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. «Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος για όσους ζουν στη Λωρίδα της Γάζας», «Φτάνει πια», «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναίσχυντο από το να επιτίθεσαι σε παιδιά που κοιμούνται», ήταν ορισμένα μόνο από αυτά που ακούστηκαν χθες από εκπροσώπους του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Γάζα, ξέσπασε σε λυγμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Al Jazeera, αδυνατώντας να περιγράψει όσα συμβαίνουν.

Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΟΗΕ Τζον Γκινγκ είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι αυτό ήταν το πέμπτο σχολείο του Οργανισμού που φιλοξενεί αμάχους το οποίο βομβαρδίστηκε. «Οι τοποθεσίες αυτές δεν είναι ασφαλείς. Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια. Τους λένε να φύγουν από κάποιες περιοχές, όμως πού να πάνε;» διερωτήθηκε. «Σε μια άλλη περιοχή του κόσμου εάν ήταν σε εξέλιξη συγκρούσεις θα είχαν (οι πολίτες) τουλάχιστον την επιλογή να διασχίσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Αυτοί (οι Παλαιστίνιοι) δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», κατέληξε.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε την επίθεση απαράδεκτη και αδικαιολόγητη, τονίζοντας πως πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Θέλω να διευκρινίσω ότι για την ακριβή θέση αυτού του δημοτικού σχολείου είχαν ενημερωθεί 17 φορές οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, και δη την προηγούμενη νύχτα, μερικές ώρες πριν από αυτήν την επίθεση» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης οι ΗΠΑ και η Γαλλία (με τον Λευκός Οίκος να καταγγέλλει ότι «οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι» που κλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να απομακρυνθούν από τις εστίες τους δεν θα είναι ασφαλείς στα καταφύγια του ΟΗΕ) ενώ λίγο αργότερα προέκυψε νέο λουτρό αίματος από τον βομβαρδισμό κεντρικής αγοράς, εν μέσω μάλιστα τετράωρης «ανθρωπιστικής εκεχειρίας». Την ίδια ώρα όμως παρά την καταδίκη, η Ουάσινγκτον εφοδιάζει κανονικότατα το Ισραήλ με πολεμοφόδια.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact