ΥΓΕΙΑ

Το ιστορικό πνευμονοπάθειας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του πνεύμονα

Νέα επιστημονική μελέτη από τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου στην Λυόν της Γαλλίας, έδειξε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και μιας σειράς διαφόρων νοσημάτων του πνεύμονα που έχει περάσει το άτομο στην ζωή του.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία επτά επιμέρους ερευνών με συνολικό αριθμό 12.500 ασθενών με διάφορες παθήσεις του πνεύμονα, ενώ ως ομάδα ελέγχου συγκέντρωσαν στοιχεία 14.900 υγιών ανθρώπων.

Οι ερευνητές εντόπισαν σαφείς συσχετισμούς μεταξύ του καρκίνου του πνεύμονα και πνευμονικών ασθενειών όπως η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, και η πνευμονία, με τον κίνδυνο για καρκίνου του πνεύμονα να αυξάνεται δραματικά μεταξύ των ατόμων που είχαν περάσει και τις τρεις από αυτές τις ασθένειες στην ζωή τους.

Στατιστικά δεδομένα για πέντε ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος (χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα, φυματίωση, πνευμονία, και άσθμα), συλλέχθηκαν μέσω συμπλήρωσης ερωτηματολογίων. Οι στατιστικές αναλύσεις προσαρμόστηκαν ώστε να ληφθούν υπόψιν σε κάθε περίπτωση η ηλικία, η επαγγελματική απασχόληση με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, το επίπεδο της εκπαίδευσης και το αν ο εκάστοτε συμμετέχων ήταν χρόνιος καπνιστής ή όχι.

Οι ερευνητές διπίστωσαν:

-Η πνευμονία και η χρόνια βρογχίτιδα ήταν οι δύο συνηθέστερες ασθένειες που είχαν κατά το παρελθόν οι συμμετέχοντες, προτού αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα

-Είναι 1,33 φορές πιο πιθανό για κάποιο άτομο να εκδηλώσει καρκίνο στον πνεύμονα αν έχει ιστορικό χρόνιας βρογχίτιδας ή εμφυσήματος

-Στην απλή βρογχίτιδα η πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα ήταν 1,5 μεγαλύτερη από την ομάδα ελέγχου (υγιείς άνθρωποι που δεν είχαν ιστορικό πνευμονικών παθήσεων, αλλά εκδήλωσαν σε κάποια φάση καρκίνο στον πνεύμονα)

-Αποδείχτηκε ότι η πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται ελαφρώς για τα δύο χρόνια που ακολουθούν μετά από πνευμονία

-Ασθενείς που εκδήλωσαν ταυτόχρονα χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και πνευμονία είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα από ό,τι εκείνοι που είχαν μόνο χρόνια βρογχίτιδα.

-Δεν αποδείχτηκε συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας βρογχίτιδας και του καρκίνου των πνευμόνων στους ασθενείς που είχαν ταυτόχρονα άσθμα και φυματίωση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact