ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το μεγαλύτερο γεράκι της ΕΚΤ πιέζει να σταματήσει ο ELA»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει παγιδευτεί στην πολιτική της στην ευρωζώνη τονίζουν οι Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση που θα λάβει σήμερα το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υπό την ηγεσία του προέδρου της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Μάλιστα η ΕΚΤ ενδέχεται να συζητήσει την αυστηροποίηση των απαιτήσεων για τα εχέγγυα (collaterals) για τον ELA, μια κίνηση που θα δυσκόλευε την κατάσταση για την Ελλάδα και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα δεν αποκλείεται τα δυο τρίτα του Συμβουλίου να στηρίξουν την κίνηση αυτή ακόμα και κατά τη σημερινή ψηφοφορία.

Πιο σκληρή κίνηση θα ήταν αν η ΕΚΤ έκοβε τελείως το ειδικό πρόγραμμα για τα δάνεια των τραπεζών, που αποτελούν βασική πηγή ρευστότητας.

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο ELA έχει βοηθήσει τις τράπεζες να μην καταρρεύσουν. Προς το παρόν, οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν έκτακτα δάνεια έως 80 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, με το ποσό αυτό να αυξάνεται ελαφρά τις τελευταίες εβδομάδες. Η Αθήνα ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων για να αυτοχρηματοδοτηθεί ενόσω θα διαπραγματεύεται την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσής.

«Όμως ορισμένα από τα πιο «επιθετικά» μέλη του Συμβουλίου αρχίζουν να φοβούνται πως αν η Αθήνα χρεοκοπήσει και εν συνεχεία βρει από τη νομισματική ένωση, τότε το υπόλοιπο Ευρωσύστημα θα πρέπει να πληρώσει τον «λογαριασμό».

Το μεγαλύτερο γεράκι της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann κατέστησε σαφή τη θέση του. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δήλωσε πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να παρέχει χρηματοδότηση απλά και μόνο για να «αγοράσει χρόνο» μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας πιέζει τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να σταματήσει τελείως ο ELA, καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα» γράφουν οι FT.

Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου θα θεωρούσαν μια τέτοια κίνηση ως ακραία επιλογή, η οποία θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί σε κάποια σημαντική δέσμευση, όπως η αποπληρωμή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ, που λήγει στις αρχές Ιουνίου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact