ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μπαλάκι στην Αθήνα πετάει ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε σε χθεσινή του συνέντευξη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει πολλές προσπάθειες ακόμη, αλλά και ότι δεν θα πρέπει να περιμένει περαιτέρω υποχωρήσεις από τη Γερμανία.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε περαιτέρω υποχωρήσεις από την πλευρά της Γερμανίας για την επίλυση του προβλήματος του χρέους της.
Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε στις 20 Φεβρουαρίου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός,. «Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να μιλάμε για εναλλακτικές». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Αθήνα «μένει να καταβάλει πολλές προσπάθειες για να εκπληρώσει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε».

Ο Σόιμπλε σημείωσε επίσης ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος είναι προϋπόθεση για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα. «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι προϋπόθεση για τα πάντα, για τα όσα μπορούν και δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Και δυστυχώς είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό», σχολίασε.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα. Της εύχομαι καλή δύναμη και φυσικά θα έχει κάθε υποστήριξη, όμως δεν μπορεί να αποφύγει την επίλυση του προβλήματος αυτού», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

Όταν ρωτήθηκε αν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, ο Σόιμπλε απάντησε: «Στις διεθνείς επαφές πρέπει να δείχνουμε πάντα σεβασμό: Οι Έλληνες ψήφισαν, αυτή είναι η εκλεγμένη από τους Έλληνες κυβέρνηση και έχει τις ευθύνες της. Παρεμπιπτόντως δεν θα ήθελα να αλλάξω θέση με τον Έλληνα συνάδελφό μου. Είναι πιο δύσκολη από τη δική μου. Αλλά έχει το δικαίωμα να τον παίρνουμε στα σοβαρά, ολόκληρη την κυβέρνηση, και γι’ αυτό τους εμπιστευόμαστε ότι θα κάνουν αυτό που πρέπει, αλλά και το απαιτούμε. Και αντίστοιχα θα πρέπει να μπορούν να περιμένουν από εμάς ότι θα τηρήσουμε αυτά που πάντα λέγαμε».

Πάντως ο Σόιμπλε απέφυγε να απευθύνει κάποια προειδοποίηση στους Έλληνες. «Οι Έλληνες γνωρίζουν ποιο είναι το διακύβευμα και το λένε και οι ίδιοι ότι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση. Γι’ αυτό δεν έχουν ανάγκη από προειδοποιήσεις. Τα προβλήματα έχουν τις αιτίες τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερη βοήθεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και αυτό πρέπει να πούνε οι υπεύθυνοι στον ελληνικό λαό. Και τώρα η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί. Διότι σε ένα βαθμό βοήθεια είναι και η αυτοβοήθεια. Κάποια στιγμή οι Έλληνες πρέπει να φτάσουν στο σημείο που θα μπορούν με τις δικές τους δυνάμεις να πετυχαίνουν αυτά που επιθυμούν να μπορούν να αντέξουν οικονομικά».

Σε ό,τι αφορά τη σύνοδο της Ομάδας G7 που θα πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη, ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. «Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λύσει η G7», σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι εκτιμά πως συνάδελφοί του από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα ρωτήσουν πώς βλέπει την κατάσταση.

Πάντως ο Σόιμπλε είπε ότι αναμένει πως θα συζητήσει το ζήτημα της Ελλάδας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι θα είναι επίσης παρόντες στη σύνοδο.

Όμως υπογράμμισε: «Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στην Ελλάδα, διότι πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ξανά στις 20 Φεβρουαρίου στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup ότι θα τηρήσει το συμφωνημένο πρόγραμμα».
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact