ΥΓΕΙΑ

Το μυστικό της ευτυχίας ίσως κρύβεται στα γονίδια

Το μυστικό -ή έστω ένα από τα μυστικά- της ευτυχίας μπορεί να κρύβεται στα γονίδια, από τα οποία φαίνεται έχουν… μπόλικα οι λαοί της Σκανδιναβίας, οι οποίοι κατακτούν πολύ συχνά τις πρώτες θέσεις στη λίστα των πιο χαρούμενων χωρών του κόσμου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν ερευνητές από την Αγγλία, τα γονίδια μπορεί να παίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, οι επιστήμονες μελέτησαν το γενετικό υλικό ανθρώπων από περισσότερες από 100 χώρες και συνέκριναν το κατά πόσο ήταν παρόμοιο με τα γονίδια των κατοίκων της Δανίας. Βρήκαν ότι όσο μεγάλωνε η «γενετική απόσταση» ενός έθνους από τη Δανία, τόσο χαμηλότερη ήταν η αναφερόμενη ευημερία του.

«Τα ευρήματα αυτά παρέμεναν τα ίδια, ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα ευτυχίας, όπως το εισόδημα, οι πολιτιστικές διαφορές κ.ά.» είπε ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου του Γουόργικ, Eugenio Proto.

Ο ίδιος και ο συνεργάτης του, Andrew Oswald, συνέκριναν τα γονίδια από ανθρώπους από 131 χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του LiveScience οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χώρες που βρίσκονται κοντά στη Δανία, όπως η Ολλανδία και η Σουηδία, κατατάχθηκαν ανάμεσα στις πιο χαρούμενες. Δεδομένης της εγγύτητά τους οι χώρες αυτές είναι μερικές από τις πιο γενετικά όμοιες που υπάρχουν με τη Δανία.

Ο καθηγητής ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο Hope του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, David Meyers, ο οποίος δε συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα, σχολίασε ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα ευτυχίας, όπως η άσκηση, ο ύπνος και η ποιότητα των σχέσεων στη ζωή ενός ανθρώπου. Ωστόσο, τόνισε, τα γονίδια πιθανόν να παίζουν κι αυτά το ρόλο τους.

«Υπάρχει πληθώρα στοιχείων από μελέτες σε διδύμους, που δείχνουν μια γενετική επιρροή στην ευτυχία» είπε ο Meyers.

«Τα γονίδια παίζουν ρόλο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα επίπεδα χοληστερόλης. Όπως τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται από τη διατροφή και την άσκηση, έτσι και η ευτυχία επηρεάζεται επίσης από συμπεριφορές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας» κατέληξε.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact