ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών στην Εφορία και τα Ταμεία -Από 24 έως 100 δόσεις

Ένα νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών στην Εφορία και τα Ταμεία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε 3.380.358 φορολογούμενους σε 1.243.000 ασφαλισμένους που χρωστού σε Εφορία και Ταμεία αντίστοιχα να ξεχρεώσουν καταβάλλοντας δόσεις που θα ξεκινούν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100, με το χρονικό ορίζοντα εξόφλησης που μπορεί να φτάσει –υπό περιπτώσεις- και στο 2023.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ που δημοσίευσαν το σχέδιο η ειδική μεταχείριση αφορά φορολογούμενους μέχρι το 2010 ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και έγιναν κακοπληρωτές όχι από επιλογή αλλά εξαιτίας της κρίσης.

Συνολικά 1,518 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία πέρσι, με το φοροκυνηγητό του Θεοχάρη να έχει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Ήδη φέτος μέχρι τον Ιούνιο έχουν μπει στο ταμείο 1,733 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές. Τα χρήματα όμως μπαίνουν στο κρατικό ταμείο όχι από τις ρυθμίσεις των 12 ή 24 δόσεων αλλά κυρίως από κατασχέσεις και από την άτυπη δυνατότητα που είχε δώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στους φορολογούμενους να πληρώνουν έναντι ότι έχουν κάθε μήνα, χωρίς ρύθμιση.

Το σχέδιο που προκρίνεται με σύμπνοια, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει:

1. Κλιμάκωση δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τα οικονομικά του υπόχρεου. Θα ξεκινούν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100.

2. Ειδική μέριμνα για όσους δημιούργησαν ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2010 και μετά. Στα χρόνια της κρίσης δηλαδή, όπου ισορροπίες ζωής ανατράπηκαν για εκατομμύρια πολίτες. Θα είναι αυτοί που θα έχουν τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις,με δυνατότητα εξόφλησης των υποχρεώσεών τους έως και το 2023.

3. Ελάχιστη δόση, η οποία ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής μπορεί να περιορίζεται ακόμα και στα50 ευρώ.

4. Κεφαλαιοποίηση οφειλών έως το φετινό καλοκαίρι. Όλα τα συσσωρευμένα χρέη κεφαλαιοποιούνται και αντιμετωπίζονται ενιαία.

5. Διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90%. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, η Φορολογική Διοίκηση θα διαγράφει μέρος των προσαυξήσεων. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,7% αλλά και πρόστιμα που ξεκινούν από 10% για καθυστέρηση δύο μηνών και φτάνουν το 30% για καθυστέρηση δύο ετών.

6. Ισχυρό κίνητρο εφάπαξ εξόφλησης οφειλών πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες. Η εφάπαξ εξόφληση φόρων εντός των αρχικών προθεσμιών έχει προταθεί να συνοδεύεται από αύξηση της προβλεπόμενης σήμερα έκπτωσης από το 1,5% στο 5%. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακόμα και σήμερα την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους, θα έχουν πλέον και ένα υπολογίσιμο κίνητρο να το κάνουν.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact