ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εκλογή Ερντογάν από τον πρώτο γύρο


Σύμφωνα με τις έως τώρα καταμετρημένες ψήφους ο σημερινός πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 56,4%, ενώ ο Ιχσάνογλου φτάνει το 32,9% και ο Ντεμίρτας το 10,7% – Αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα

Λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία για την εκλογή του αυριανού προέδρου της χώρας, τα τουρκικά δίκτυα δίνουν στη δημοσιότητα τα ποσοστά που φέρονται να συγκεντρώνουν οι τρεις υποψήφιοι.

Σύμφωνα με το CNN Türk ο σημερινός πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγγίζει το 56,4%, ενώ ο 71χρονος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου φτάνει το 32,9% και ο 41χρονος Σελαχατίν Ντερμίρτας το 10,7%.

Την ίδια στιγμή η τουρκική Hurriyet αναφέρει πως ο «σουλτάνος» βγαίνει νικητής από τον πρώτο γύρο με 57%, με το 43% των ψήφων καταμετρημένο.

Περίπου 53 εκατ. Τούρκων προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα για την εκλογή του προέδρου της χώρας, ο οποίος θα αναδειχθεί για πρώτη φορά από τον λαό.

«Αύριο, Θεού θέλοντος, θα εγκαθιδρυθεί μια νέα Τουρκία, ξανά μια ισχυρή Τουρκία θα γεννηθεί από τις στάχτες», είχε πει ο Ερντογάν σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του στη χθεσινή και τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση, όπου έδωσε την υπόσχεση πως θα υπηρετήσει το λαό από τη νέα του θέση.

Ο… ροκ σταρ της τουρκικής πολιτικής σκηνής αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να… πεθάνει, παρά τα επανειλημμένα σκάνδαλα που έχουν πλήξει τη χώρα και την εικόνα του.

Από το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο ενεπλάκη και ο γιος του, Μπιλάλ, στη ροζ υπόθεση με τη φημολογούμενη σχέση του με γοητευτική δημοσιογράφο, μέχρι τα αιματηρά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη που είχαν ως τραγική συνέπεια το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, αλλά και την απαγόρευση του Twitter, ο Ερντογάν μοιάζει απτόητος.

Ο 60χρονος πολιτικός κατόρθωσε να επιβιώσει και να σώσει την πρωθυπουργική καρέκλα του κάνοντας αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: να ασκεί επίθεση. Μάλιστα, από τους κύριους στόχους του ήταν και ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του, ο πνευματικός ηγέτης, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγόρησε ανοιχτά για απόπειρα πραξικοπήματος και έδωσε εντολή για διενέργεια έρευνας, αλλά και έκδοσή του από τις ΗΠΑ, όπου ο ιεροκήρυκας ζει.

Παρά τα χτυπήματα, κατόρθωσε να κερδίσει και πάλι τους ψηφοφόρους του, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του Ισραήλ έπειτα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ακολουθώντας φιλολαϊκή πολιτική και προειδοποιώντας την κυβέρνηση του Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι το Τελ Αβίβ θα πνιγεί στο αίμα που χύνει.
Όλα αυτά σε μία προσπάθεια να αποδειχθεί ισχυρός και ικανός να διατηρήσει τον ρόλο του… σουλτάνου παρά τα σκάνδαλα, τις διαδηλώσεις και τους εχθρούς του. Και όπως φαίνεται η προσπάθειά του αποδίδει καρπούς.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact