ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκική φρεγάτα ανοικτά του Σουνίου και παράνομη NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου

Τα σενάρια που έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής στον «Θαλασσόλυκο» οι Τούρκοι

Παράνομη NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης – Σενάριο επίθεσης σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Μεσόγειο – Αβλαβή διέλευση τουρκικής φρεγάτας από το Σούνιο

Όπως μεταδίδει το news.gr συνεχίζεται για 4η ημέρα η τουρκική ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, με εκτέλεση σεναρίων πολέμου και κρίσεων στη θάλασσα, αλλά και με τη δοκιμή και χρήση όλων των εγχώριων οπλικών συστημάτων.

Ανάμεσα στα σενάρια που θα λάβουν χώρα στην ανατ. Μεσόγειο, είναι και άσκηση για την αντιμετώπιση πιθανής επίθεσης σε τουρκική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων του νότου, αντιναύαρχο Χασάν Οζγιούρτ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Sabah την πρώτη μέρα της άσκησης τα πλοία της Τουρκίας ασκήθηκαν σε σενάρια άμυνας σε επίθεση τρομοκρατών, την δεύτερη ασκήθηκαν σε βολές πυροβόλων στον κόλπο του Ξηρού και την τρίτη μέρα ασκήθηκαν στην άμυνα ενάντια σε επιθέσεις αεροσκαφών.

Σήμερα το πρωί η Τουρκία εξέδωσε και μια παράνομη NAVTEX και συγκεκριμένα την 0616 με την οποία δέσμευσε περιοχή στα διεθνή ύδατα στην καρδιά του Αιγαίου νοτιοδυτικά της Χίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Αίσθηση προξένησε στην Αθήνα η αβλαβής διέλευση που πραγματοποίησε η φρεγάτα Σαλίχ Ρέις, από την περιοχή του Σουνίου.

Να επισημάνουμε πως το στενό του Καφηρέα από το οποίο διήλθε είναι πέρασμα διεθνούς ναυσιπλοίας το οποίο δεν εμπίπτει στους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης με την στενή έννοια. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθείται στενά από μονάδα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία διατηρεί την ένταση στο Αιγαίο και στον αέρα όπου χθες σημειώθηκαν 65 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από 32 τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίεςμεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (14 F-16 τα οποία πετούσαν σε επτά σχηματισμούς, οκτώ CN-235 και δέκα ελικόπτερα), προέβησαν επίσης σε 31 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Εν τω μεταξύ με τίτλο «Βήμα βήμα για τον Εθνικό Αγώνα», το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δημοσιοποίησε σήμερα βίντεο με αφορμή την 100ή επέτειο από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου του 1919, «που σήμανε την αρχή της ανεξαρτησίας της Τουρκίας από τους Έλληνες και τους Συμμάχους τους», όπως μεταδίδει το sigmalive.

Το βίντεο αυτό είναι το πρώτο μίας σειράς εικονογραφημένων αφιερωμάτων που έχει ετοιμάσει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας για τις επόμενες 4 ημέρες, μέχρι και την Κυριακή που θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για την εθνική εορτή.

Σκοπός του τουρκικού κράτους είναι να εξηγήσει μέσα από εικόνες βήμα βήμα την Ιστορία. Το σημερινό βίντεο εξηγεί τι συνέβη στις 16 Μαΐου του 1919, δηλαδή πριν από έναν ακριβώς αιώνα, οπότε ο Μουσταφά Κεμάλ Πασά ξεκίνησε το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη για τη Σαμψούντα. Στο βίντεο παρουσιάζονται φωτογραφίες του Ατατούρκ από εκείνη την περίοδο, μαζί με λεζάντες από φράσεις που είχε πει.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact