ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Στα 2,4 δισ. ευρώ το πλεόνασμα κατά το επτάμηνο

Στα 2,422 δισ. ευρώ ανήλθε το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά το επτάμηνο Ιανουάριος -Ιούλιος 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΤτΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνει τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Ενώ εξαιρούνται τα έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και οι δαπάνες που αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Παράλληλα σημαντική αύξηση, η οποία ξεπέρασε το 9%, εμφάνισαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, στο εν λόγω διάστημα, φθάνοντας στα 27,033 δισ. ευρώ από 24,761 δισ. που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι για το εξεταζόμενο διάστημα το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,721 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7,932 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 27,033 δισ. ευρώ, από 24,761 δισ. ευρώ πέρυσι. Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται και 1,310 δισ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Οσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 308 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διαμορφώθηκαν σε 28,76 δισ. ευρώ, από 33,8 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact