ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Στα 2,4 δισ. ευρώ το πλεόνασμα κατά το επτάμηνο

Στα 2,422 δισ. ευρώ ανήλθε το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά το επτάμηνο Ιανουάριος -Ιούλιος 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΤτΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνει τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Ενώ εξαιρούνται τα έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και οι δαπάνες που αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Παράλληλα σημαντική αύξηση, η οποία ξεπέρασε το 9%, εμφάνισαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, στο εν λόγω διάστημα, φθάνοντας στα 27,033 δισ. ευρώ από 24,761 δισ. που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι για το εξεταζόμενο διάστημα το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,721 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7,932 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 27,033 δισ. ευρώ, από 24,761 δισ. ευρώ πέρυσι. Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται και 1,310 δισ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Οσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 308 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διαμορφώθηκαν σε 28,76 δισ. ευρώ, από 33,8 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact