ΚΟΣΜΟΣ

Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους διαδίδουν fake news στη Ρωσία

Οι παραβάτες μπορεί να κληθούν να πληρώσουν μέχρι και 6.700 ευρώ

Η κρατική Δούμα ψήφισε σε δεύτερη ανάγνωση νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή τσουχτερών προστίμων, σε όσους πολίτες ή μέσα διαδίδουν Fake news.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και νομοθετικού έργου Πάβελ Κρασενίνικοφ, δήλωσε, ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους ευθύνονται για την διάδοση ψευδών ειδήσεων θα είναι αρκετά πιο μεγάλα από αυτά που είχαν προταθεί αρχικά.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει πρόστιμα από 30.000 -100.000 ρούβλια (400-1.340 ευρώ) για πολίτες, από 60.000-200.000 ρούβλια (800-2.700 ευρώ) για δημόσια πρόσωπα και από 200-500.000 ρούβλια (2.700-6.700 ευρώ) για νομικά πρόσωπα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που εντοπισθούν ψεύτικες ειδήσεις σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, που είναι καταχωρημένες νόμιμα ως διαδικτυακοί ιστότοποι, ο Γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας ή οι αναπληρωτές του, έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στη ρωσική εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) ζητώντας να περιορισθεί η πρόσβαση στις ιστοσελίδες αυτές. Βάσει αυτού του αιτήματος η ρωσική εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών, οφείλει να ενημερώσει άμεσα την διεύθυνση του διαδικτυακού μέσου ζητώντας του να αποσύρει την ψεύτικη είδηση, καταγράφοντας την ημερομηνία και τον χρόνο που έγινε η ενημέρωση στο πληροφοριακό σύστημα.

Η διεύθυνση του ιστότοπου, θα πρέπει άμεσα , εφόσον έχει ενημερωθεί, να αποσύρει την ψεύτικη είδηση. Σε αντίθετη περίπτωση η εποπτική αρχή, θα ζητήσει από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να λάβουν μέτρα για να περιορισθεί η πρόσβαση στην εν λόγω διαδικτυακή ιστοσελίδα. Ο πάροχος μόλις ενημερωθεί από την εποπτική αρχή θα πρέπει θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα ώστε να περιορισθεί η πρόσβαση στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας εφόσον αποσύρει το επίμαχο δημοσίευμα, οφείλει να ενημερώσει την εποπτική αρχή, ώστε αφού διαπιστωθεί ότι όντως έχει αποσυρθεί το επίμαχο δημοσίευμα, να ενημερώσει τον πάροχο για να αποκαταστήσει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλει αναφερόμενη στο εν λόγω νομοσχέδιο: «Ακόμη μεγαλύτερη λογοκρισία!».

«Οι αρχές θα μπλοκάρουν τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς καμία μορφή δίκης» επισήμανε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Ριζκόφ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact