ΚΟΣΜΟΣ

Βαδίζει προς πρόωρες εκλογές η Σουηδία

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός εγκαταλείπει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

Το πιο πιθανό σενάριο για τη Σουηδία φαίνεται να είναι αυτό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν, και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, εγκατέλειψε σήμερα την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Την εξουσία στη χώρα ασκεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Λεβέν μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9η Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, συγκέντρωσαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό, αλλά κανείς δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.

Ούτε ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Λεβέν ούτε ο κεντροδεξιός συνασπισμός κομμάτων είναι πρόθυμοι να καταλήξουν σε συμφωνία που θα δίνει στους Σουηδούς Δημοκράτες λόγο στην πολιτική. «Υπό το φως των αποκρίσεων που είχα μέχρι τώρα, στην παρούσα κατάσταση, δεν υπάρχει πιθανότητα για εμένα να οικοδομήσω έναν συνασπισμό που να μπορεί να γίνει αποδεκτός από το κοινοβούλιο» είπε ο Λεβέν στους δημοσιογράφους.  Είπε ότι δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς τις προσπάθειες και ότι είναι έτοιμος να δοκιμάσει και πάλι, αν η κατάσταση αλλάξει.

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Συμμαχία Ουλφ Κρίστερσον έχει ήδη προσπαθήσει και αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση, όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα συναντήσει τους ηγέτες των κομμάτων στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία ένα ή περισσότερα κόμματα αλλάξουν τη θέση τους, η διεξαγωγή νέων εκλογών μοιάζει το πιο πιθανό σενάριο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact