ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βιοδιασπώμενες συσκευασίες τροφίμων μας περιμένουν στο μέλλον

Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που αγοράζουμε είναι συσκευασμένα.
 
Η μεγάλη πλειοψηφία των συσκευασιών έχει να κάνει με υλικά που προέρχονται από τα πετροχημικά και δυστυχώς οι περισσότερες δεν είναι βιοδιασπώμενες.

Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Succipack στελεχώνεται από επιστήμονες που δοκιμάζουν συσκευασίες που είναι φτιαγμένες από PBS, ένα θερμοπλαστικό πολυμερές, που προέρχεται από τα φυτά. Πρόκειται για έναν βιοδιασπώμενο πολυεστέρα.

Η γαλλική εταιρία Leygatech παράγει ένα μικρό μέρος των συσκευασιών της με PBS.

Η διαδικασία ξεκινά με μικρούς κόκκους που προέρχονται από άχρηστα μέρη παντζαριών, σιταριού και καλαμποκιού, που δεν έχουν σχέση με την γεωργική καλλιέργεια. Οι κόκκοι μπαίνουν στο μηχάνημα, θερμαίνονται και μετά συμπιέζονται.

Στη συνέχεια, ακολουθεί μια διαδικασία φουσκώματος και το υλικό αυτό γίνεται μια μεγάλη φούσκα, πάνω σε μια λεπτή μεμβράνη. Μετά αυτός ο αφρός ψύχεται και η μεμβράνη, είναι έτοιμη προς χρήση σε μεγάλες σπείρες.

«Το πλεονέκτημα αυτών των συσκευασιών φυτικής προέλευσης είναι ότι είναι βιοδιασπώμενες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις συσκευασίες από πετροχημικές ουσίες. Καθώς οι πετρελαϊκοί πόροι μειώνονται, πρέπει να βρούμε άλλα μέσα για να φτιάξουμε συσκευασίες.

Η βιομηχανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια μηχανήματα. Δεν θα χρειαστεί να προμηθευτεί άλλα μηχανήματα και θα χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνολογία» τόνισε ο συντονιστής του προγράμματος Succipack, Κριστόφ Κοτιγιόν.

Σ’ αυτό το εργαστήριο, η μεμβράνη δοκιμάζεται για την ανθεκτικότητά της, για το αν σχίζεται και αν αντέχει. Στόχος της μεμβράνης είναι η προστασία του τροφίμου και η αύξηση της διάρκειας ζωής του στο ράφι.

«Σήμερα δοκιμάζουμε την ανθεκτικότητα του υλικού, ρίχνοντας ένα βάρος πάνω στη μεμβράνη. Εδώ κατασκευάζουμε επίσης ένα προϊόν που είναι μια προστατευτική μεμβράνη που προφυλάσσει το ελαιόλαδο και περιορίζει την οξύτητά του. Μπορούμε με αυτό τον τρόπο να διατηρήσουμε το ελαιόλαδο για ένα χρόνο» εξήγησε η Μαριόν Μονσαλέν, επικεφαλής του εργαστηρίου της Leygatech.

Ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την φυτική βιομάζα που όλοι θεωρούν άχρηστη και άνευ αξίας και να μειώσει το μέγεθος της συσκευασίας, ώστε να μεταφέρεται το προϊόν ευκολότερα. Είναι ένα μακρόπνοο πρότζεκτ αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν ότι όλες οι συσκευασίες θα ανακυκλώνονται στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact