ΚΟΣΜΟΣ

Βομβιστής αυτοκτονίας σκόρπισε τον θάνατο σε συναυλία με εφήβους στο Μάντσεστερ

Σκοτώθηκαν 22 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 59

Ένας άνδρας ο οποίος, έπεσε νεκρός στο «Manchester Arena» λίγο μετά τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, είναι ο άνθρωπος που πραγματοποίησε την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 22 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 59 άτομα.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Μάντσεστερ μεταξύ των νεκρών είναι και έφηβοι που πήγαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο δράστης είχε συνεργούς. Ο δράστης ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε και σκοτώθηκε επί τόπου.

Η έκρηξη σημειώθηκε αφού η τραγουδίστρια είχε αποχωρήσει από τη σκηνή. Αργότερα η ίδια έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ότι είναι συγκλονισμένη, ενώ παράλληλα ακυρώθηκε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα των εμφανίσεών της.

Η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού με μεγάλη πιθανότητα επιθέσεων από μαχητές.

Τον Μάρτιο, ένας Βρετανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με ένα όχημα σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα προτού μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν αστυνομικό και σκοτωθεί από την αστυνομία.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ αποτελεί την πιο αιματηρή επίθεση από μαχητές στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου.

Η αστυνομία δέχτηκε τις πληροφορίες για την έκρηξη στο στάδιο που έχει χωρητικότητα 21.000 ατόμων, λίγο μετά τις 10:35 μ.μ. τοπικής ώρας χθες. Το ακροατήριο στη συναυλία περιελάμβανε και πολλά παιδιά. Οχήματα της αστυνομίας, ομάδες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και περίπου 60 ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο αμέσως μετά ενώ γονείς σε κατάσταση πανικού έψαχναν απεγνωσμένα να εντοπίσουν τα παιδιά τους. Πολλοί ήταν αυτοί που στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter για να αντλήσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες.

Δεκάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στον συναυλιακό χώρο μίλησαν στα Μέσα Ενημέρωσης της Βρετανίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι άκουσαν έκρηξη βόμβας.

«Ήταν σίγουρα βόμβα, ακούστηκε στο χώρο του φουαγέ» δήλωσε στο BBC η Έμα Τζόνσον, η οποία μαζί με το σύζυγό της περίμεναν να παραλάβουν τα δύο τους παιδιά.

«Όλο το κτίριο τραντάχτηκε. Ακούστηκε μια έκρηξη, μετά λάμψη και φωτιά. Μπορούσαμε να δούμε παντού ανθρώπους πεσμένους» συνέχισε.

Ο Άντι Χόλεϊ, ο οποίος επίσης είχε πάει να παραλάβει τη γυναίκα και την κόρη του, μίλησε με βεβαιότητα για έκρηξη. «Το ωστικό κύμα με έριξε περίπου ένα μέτρο μακριά. Όταν σηκώθηκα, έβλεπα παντού ανθρώπους στο έδαφος. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να μπω στο χώρο της συναυλίας να βρω την οικογένειά μου».

Μάρτυρας που παρακολούθησε τη συναυλία είπε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη ενώ έφευγε από το στάδιο και ακολούθησαν ουρλιαχτά και ποδοβολητό από χιλιάδες άτομα που προσπαθούσαν να φύγουν από τις εγκαταστάσεις.

«Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν ήμασταν ακριβώς στην πόρτα σημειώθηκε μια τεράστια έκρηξη και όλοι αρχίσαν να φωνάζουν» είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. «Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν», πρόσθεσε.

Τερέζα Μέι: Αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε το επεισόδιο «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», σε δήλωσή της, και πρόσθεσε ότι «όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί». Στις 09:00 το πρωί ώρα Λονδίνου θα συνεδριάσει η επιτροπή ασφαλείας «Κόμπρα» υπό την Τερέζα Μέι.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί αποφάσισαν να αναστείλουν την εκστρατεία τους ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Άμεση κινητοποιήση των κατοίκων για προσφορά βοήθειας

Αμέσως μετά την έκρηξη οι κάτοικοι στο Μάντσεστερ κινητοποιήθηκαν για να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους τραυματίες αλλά και όσους βρίσκονταν στη συναυλία, οι οποίοι ήταν αδύνατον να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς ο σταθμός του μετρό Βικτόρια που βρίσκεται στην περιοχή έκλεισε αμέσως μετά την έκρηξη.

Πολλοί ήταν αυτοί που κάνοντας χρήση του Twitter έκαναν γνωστό ότι παραχωρούσαν τα υπνοδωμάτια του σπιτιού τους ή κάποιο μέσο μεταφοράς ή ότι άνοιξαν τα σπίτια τους για να προσφέρουν μια κούπα τσάι.

Παράλληλα, οδηγοί ταξί μετέφεραν δωρεάν ανθρώπους σε διάφορα σημεία της πόλης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact