ΥΓΕΙΑ

Χοληστερόλη και τριγλυκερίδια αυξάνουν την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου του προστάτη

Μεταξύ των ανδρών που υποβάλλονται σε επέμβαση για τον καρκίνο του προστάτη, εκείνοι που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, είναι πιθανό να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Προηγούμενες μικρότερες έρευνες είχαν συνδέσει την υψηλή χοληστερόλη με τον καρκίνο του προστάτη. Η επικεφαλής της νέας μελέτης, δρ Emma Allot από την Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Duke και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 843 ανδρών για να επιβεβαιώσουν τις αρχικές μελέτες.

Από αυτούς, οι 588 είχαν πρόβλημα με τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους (οι 325 είχαν υψηλή χοληστερόλη και οι 263 είχαν υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια). Οι βιοχημικοί δείκτες για αυξημένη πιθανότητα επανεμφάνισης καρκίνου του προστάτη ήταν παρόντες σε 293 από τους 588 συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι οι άνδρες των οποίων τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ήταν 150 mg/dL ή υψηλότερα (τα φυσιολογικά επίπεδα ορίζονται περίπου στα 150 mg/dL ή χαμηλότερα) είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή του καρκίνου του προστάτη από ό,τι οι άνδρες των οποίων τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ήταν φυσιολογικά.

Μεταξύ των ανδρών με επίπεδα ολικής χοληστερόλης 200 mg/dL ή υψηλότερα, για κάθε 10 mg/dL διαπιστώθηκε αύξηση κατά 9% στον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του προστάτη.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε, ωστόσο, ότι για τους άνδρες με μη φυσιολογικά επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας) που ορίζεται ως κάτω από τα 40 mg/dL, κάθε αύξηση κατά 10 mg/dL μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του προστάτη κατά 39%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι η πλήρης ή ακόμα και η μερική εξομάλυνση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα των ανδρών με δυσλιπιδαιμία (μη-φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του προστάτη.

Δεδομένου ότι το 45% των θανάτων σε όλο τον κόσμο μπορεί να αποδοθεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα και στον καρκίνο (με τον καρκίνο του προστάτη να είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες) η κατανόηση του ρόλου της δυσλιπιδαιμίας ως τροποποιήσιμου παράγοντα κινδύνου για τις δύο αυτές αιτίες θνησιμότητας είναι μεγάλης σημασίας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact