ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ύστατη προσπάθεια για τον σπανιότερο πίθηκο του κόσμου

Περισσότεροι από 100 επιστήμονες και ειδικοί από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη σωτηρία του γίββωνα του Χαϊνάν -το σπανιότερο πρωτεύον θηλαστικό του κόσμου, το οποίο κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος πίθηκος που εξαφανίζεται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ο συνολικός πληθυσμός του γίββωνα του Χαϊνάν (Nomascus hainanus) περιορίζεται σε 25 άτομα που ζουν σε 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους στο νησί Χαϊνάν της Κίνας. Ο πληθυσμός είναι χωρισμένος σε τρεις κοινωνικές ομάδες, με τα αρσενικά και τα θηλυκά να τραγουδούν σε ντουέτα κάθε βράδυ.

«Η διασφάλιση του μέλλοντος για τον γίββωνα του Χαϊνάν αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες για τη διατήρηση των θηλαστικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν προχωρήσουμε σήμερα στα κατάλληλα βήματα, δεν είναι πολύ αργά για να σώσουμε αυτό το υπέροχο είδος» δήλωσε ο Δρ Σάμιουελ Τέρβι της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης στο Χαϊνάν για το σχέδιο δράσης.

Το σχέδιο δράσης

Η έκθεση που συντάχθηκε παραθέτει περισσότερα από 40 μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθυσμό, όπως η δημιουργία εναέριων γεφυρών ανάμεσα στα δέντρα διαφορετικών περιοχών, προκειμένου να μπορέσουν οι γίββωνες να επεκταθούν σε νέες περιοχές. Άλλα μέτρα είναι η καλύτερη παρακολούθηση του πληθυσμού και ο περιορισμός των ανθρώπινων παρεμβάσεων.

Στη διάρκεια του 1950, το νησί του Χαϊνάν φιλοξενούσε πάνω από 2.000 γίββωνες. Αποδεκατίστηκαν στα τέλη του 20ού αιώνα λόγω του κυνηγιού αλλά και της αποδάσωσης για τη δημιουργία φυτειών καουτσουκόδεντρων.

Σήμερα ο γίββωνας του Χαϊνάν κατατάσσεται στα είδη της Κόκκινης Λίστας που αντιμετωπίζουν κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης. Όμως η προστασία που παρέχει στο είδος η κινεζική νομοθεσία προφανώς δεν επαρκεί -ο πληθυσμός είναι τόσο μικρός ώστε κινδυνεύει να εξαφανιστεί οριστικά από επιδημίες ή ακόμα και από το πέρασμα ενός τυφώνα.

Πηγή: tovima.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact