ΥΓΕΙΑ

10 ύπουλες ασθένειες: ΔΕΝ έχουν συμπτώματα για να μας προειδοποιήσουν

Οι ύπουλές νόσοι δεν έχουν συμπτώματα για να μας προειδοποιήσουν και τις αφήνουμε πολλές φορές μέχρι να είναι πολύ αργά. Ποιες είναι οι επικίνδυνες παθήσεις.

Όλες οι ασθένειες έχουν τα συμπτώματά τους. Πόνο, πυρετό, εξανθήματα, εμετό. Υπάρχουν όμως και ύπουλες ασθένειες. Αυτές δεν έχουν συμπτώματα για να μας προειδοποιήσουν και τις αφήνουμε πολλές φορές μέχρι να είναι πολύ αργά.

Ποιες είναι όμως οι επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο επειδή δεν μας προειδοποιούν εγκαίρως;

Καρδιαγγειακή νόσος
‘Ολοι γνωρίζουμε κάποιον που υποφέρει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι παράγοντες κινδύνου είναι υψηλή πίεση, άγχος, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, κάπνισμα. Όταν φτάσει να δώσει συμπτώματα, πόνο και βάρος στο στήθος, παράλυση, αδυναμία είναι πλέον αργά. Η ιατρική κοινότητα έχει πολλούς τρόπους να την αντιμετωπίσει αλλά η πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος. Σταματήστε το κάπνισμα, ξεκινήστε άσκηση, τρώτε υγιεινά!

Σακχαρώδης διαβήτης
Εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη για το μεταβολισμό των ζαχάρων (διαβήτης τύπου 1) ή όταν ενώ παράγεται ινσουλίνη, δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει σωστά για τις μεταβολικές ανάγκες του (διαβήτης τύπου 2). 246 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ΣΔ. Κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια νοσούν και καταλήγουν από τις επιπλοκές του. Ετησίως, στην Ελλάδα προστίθενται 40.000 νέες περιπτώσεις. Επειδή στην έναρξή του είναι συχνά αθόρυβος, ασθενείς νοσούν με διαβήτη για πέντε χρόνια χωρίς διάγνωση. Εξέταση αίματος για γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τον εντοπίζει πρώιμα.

Νεοπλασματική νόσος
Ο καρκίνος είναι μια ομάδα από σιωπηρούς δολοφόνους. Οι θάνατοι από νεοπλασματική νόσο υπολογίζονται σε 6 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η αδυναμία της ιατρικής κοινότητας να τον εντοπίσει έγκαιρα και να τον καταπολεμήσει αποτελεσματικά, τον καθιστούν μια διαβόητη ασθένεια. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνων και ενώ στο δέρμα ή στο μάτι μπορεί να δώσουν συμπτώματα, άλλες μορφές εντοπίζονται σε προχωρημένο στάδιο. Το κάπνισμα συνδέεται με πολλές μορφές καρκίνου και ευθύνεται για το 87% των καρκίνων του πνεύμονα.

Οστεοπόρωση
Κάνει τα οστά πιο αδύναμα και εύθραυστα. Η οστεοπόρωση είναι μια ύπουλη ασθένεια, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνει κανένα σύμπτωμα και ανακαλύπτουμε την ύπαρξή της τυχαία. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να δημιουργούνται κατάγματα στα οστά, στο ισχίο, στον καρπό και στους σπονδύλους. Προληπτικά πρέπει να γίνεται η μέτρηση της οστικής μάζας.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής
Είναι διόγκωση σε αδύνατες περιοχές του τοιχώματος ενός αγγείου. Όταν αυτό συμβαίνει στην κοιλιακή αορτή, τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Το ανεύρυσμα δεν έχει απολύτως κανένα σύμπτωμα μέχρι να ραγεί, οπότε και είναι αργά. Συνδέεται με το κάπνισμα και η Αμερικανική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής συνιστά κάθε χρόνο υπέρηχο για έλεγχο σε όποιον έχει ιστορικό καπνίσματος.

Υπνική Άπνοια
Σε αυτή την πάθηση ο αεραγωγός κλείνει κατά τον ύπνο, και υπάρχουν διαστήματα που ο ασθενής μένει χωρίς ανάσα. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και αιφνίδιο θάνατο. Συνδέεται με παχυσαρκία. Τα αμβληχρά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας είναι ηχηρό ροχαλητό, πρωινή κεφαλαλγία (πονοκέφαλος), εξάντληση, κακός ύπνος για αυτό και είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Η μελέτη ύπνου είναι η διαγνωστική εξέταση εκλογής.

Ηπατίτιδα C
Προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας. Μεταδίδεται αιματογενώς (δηλαδή από μετάγγιση αίματος ή αν τρυπηθούμε με μολυσμένες επιφάνειες και ενδοφλέβια χρήση). Ο ιός ταυτοποιήθηκε το 1989, και οι ΗΠΑ καθιέρωσαν τον έλεγχο των μεταγγίσεων για ηπατίτιδα C το 1992. Αποτέλεσμα αυτού, ασθενείς που έχουν λάβει προϊόντα αίματος προ της δεκαετίας του 90, να έχουν πιθανότητα μόλυνσης με τον ιό. Υπολογίζονται 150 -200 εκατομμύρια φορείς παγκοσμίως. Είναι παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση ηπατοκυτταρικού καρκίνου και κίρρωσης του ήπατος. Η διάγνωση της ηπατίτιδας C γίνεται με εξέταση αίματος.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact