ΥΓΕΙΑ

2000 ευρώ η δόση: Ποιες κατηγορίες θα πάρουν τα σωτήρια μονοκλωνικά που έρχονται στην Ελλάδα

Mπορεί τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να είναι πλέον περισσότερα από τις εισαγωγές στη χώρα και ο αριθμός θανάτων και διασωληνώσεων να μειώνεται σταθερά, ωστόσο ο κορωνοϊός, όχι μόνο δεν έχει ακόμα νικηθεί, αλλά παραμένει στις ζωές μας με όρους πανδημίας.

Τα 815 κρούσματα και οι 22 θάνατοι που ανακοινώθηκαν για το τελευταίο 24ωρο την Τρίτη θα ήταν νούμερα που θα μας σόκαραν πριν από 15 μήνες, κατά την έναρξη δηλαδή της πανδημίας. Σαφώς και ο εμβολιασμός έχει βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της πίεσης στο σύστημα υγείας και στην ύφεση του τρίτου κύματος, ωστόσο οποιοδήποτε όπλο μπορεί να τεθεί στη φαρέτρα της επιστήμης παραμένει εξαιρετικά καλοδεχούμενο.

Ένα από αυτά είναι και τα μονοκλωνικά αντισώματα, το χρόνο άφιξης των οποίων στην Ελλάδα εξακολουθεί να συνοδεύει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα έχει αποδειχτεί σωτήρια σε όσους ασθενείς χορηγήθηκε – μεταξύ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – και στις ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί μια νέα «τάση» αναφορικά με αυτήν: εφαρμόζεται και ως προληπτική αγωγή στο σπίτι προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα covid-19.

Μολονότι ο εμβολιασμός προχωρά, σύμφωνα με τους ειδικούς από το χώρο της φαρμακολογίας τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν σημαντική θέση στο ιατρικό οπλοστάσιο, για δύο βασικούς λόγους.

Αφενός μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία από τις επιπλοκές της Covid στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί (τους «αρνητές» ή εκείνους που για κάποιον άλλο λόγο δεν μπορούν να εμβολιαστούν) κι αφετέρου σε αυτά που εμβολιάζονται αλλά εξαιτίας κατεσταλμένου ανοσοποιητικού συστήματος δεν παράγουν ικανοποιητικό τίτλο αντισωμάτων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, οι ογκολογικοί ασθενείς κ.α.

Ωστόσο, αν και στις ΗΠΑ η χρήση της θεραπείας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι διαθέσιμα μόνο για ελάχιστους τυχερούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία τα οποία αποτελούν επιστημονικά κέντρα και συμμετέχουν στις υπό εξέλιξη κλινικές μελέτες.

Στην Ελλάδα συνεπώς τα έχουν λάβει μόνο ασθενείς που συμμετείχαν σε τέτοιου είδους μελέτες και υπό το πλαίσιο των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στα αντίστοιχα επιστημονικά κέντρα.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα αναπτύσσονται σε πλατφόρμες ανάλογες με αυτές των Covid εμβολίων και είναι βιολογικά φάρμακα, τα οποία έχουν εντελώς διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης από τα συμβατικά φάρμακα. Ο τρόπος παρασκευής τους μοιάζει πολύ με αυτόν των εμβολίων και γι’ αυτό οι τιμές τους είναι ακριβές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας, η Ελλάδα χρειαζόταν στο στάδιο κορύφωσης της πανδημίας περίπου 2.000 δόσεις. Ποιο ήταν το συνολικό κόστος αυτών των δόσεων;

Επισήμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη τιμολόγηση, καθώς όλες αυτές οι διακρατικές συμφωνίες για τη λήψη της θεραπείας από τις ΗΠΑ διέπονται από εμπιστευτικότητα. Από διαρροές ωστόσο που προέκυψαν κατά τη συμφωνία με τη Γερμανία, εξήχθη το συμπέρασμα ότι η κάθε δόση μονοκλωνικών αντισωμάτων κοστολογείται περίπου στα 2.000 ευρώ. Που σημαίνει ότι για τις 2.000 δόσεις η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει 4 εκατ. ευρώ.

Στην ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας για το πότε θα προμηθευτεί η χώρα μας δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, η μοναδική απάντηση που έχει δοθεί από επίσημα χείλη είναι ότι θα λάβει το ποσοστό που της αναλογεί – όπως με τα εμβόλια – μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει μαζική παραγγελία για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πιθανόν αυτό θα συμβεί μέσα στο καλοκαίρι, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η Κομισιόν θέλει να προλάβει μια τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας προς τα τέλη του φθινοπώρου. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, οι πρώτες δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων «κοινής λήψης» αναμένονται στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε πρώτη φάση θα αφορούν μόνο βαριά ασθενείς.

(Menshouse.gr)

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact