ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα 12 μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι την Τετάρτη

«Κείμενο-τέρας»

Τη μεταφορά πολύτιμων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δις ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund) όπως το Institution for Growth στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του χρέους, προβλέπει το προσχέδιο του Eurogroup.

Σύμφωνα με το έγγραφο που κυκλοφόρησε οι ελληνικές αρχές καλούνται να προχωρήσουν στην δημιουργία του ταμείου αυτού, όπου θα κατατεθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ.

Συνολικά ζητούνται 12 προαπαιτούμενες ενέργειες και ψήφος από τη Βουλή έως την Τετάρτη για να προχωρήσει η συμφωνία.

Ειδικά, ζητούνται:

– Ευθυγράμμιση ΦΠΑ,
– διεύρυνση φορολογικής βάσης για αύξηση εσόδων,
– επίσπευση μέτρων για βιωσιμότητα συνταξιοδοικού συστήματος,
– εκσυγχρονισμός κώδικα πολιτικής δικονομίας,
– διασφάλιση ανεξαρτησίας ΕΛΣΤΑΤ,
– πλήρης εφαρμογή αυτόματων περικοπών δαπανών σε περίπτωση απώλειας δημοσιονομικών στόχων,
– ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για τράπεζες.

Παραλλήλως, το αμέσως επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να υλοποιήσει μια σειρά από δύσκολες μεταρρυθμίσεις, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στον αντίποδα των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης στα εξής μέτρα:

– Ομαλοποίηση εργασιακών μεθόδων με θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης δουλειάς που πρέπει να γίνει στην Αθήνα για βελτίωση της εφαρμογής και της παρακολούθησης του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να διαβουλευθεί και να συμφωνήσει με τους θεσμούς όλο το σχέδιο για τη νομοθεσία σε σχετικούς τομείς για επαρκή χρόνο προτούτεθεί σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή. Το Eurogroup επισημαίνει ότι το κλειδί είναι η εφαρμογή και σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν υποστήριξη από τους θεσμούς και τα κράτη μέλη για τεχνική βοήθεια.
– Τροποίηση ή διγραφή όλης της νομοθεσίας που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του 2015, νομοθεσίας που δεν συμφωνήθηκε με τους θεσμούς ή αντίκειται στο περιεχόμενο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου,
– Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ,
– Λήψη αποφασιστικών μέτρων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια,
– Δραστικές αλλαγές για συλλογική διαπραγμάτευση και ομαδικές απολύσεις,
– Εξάλειψη πιθανότητας πολιτικών παρεμβάσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στις τράπεζες,
– Ενίσχυση της ανεξαρτησίας του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ),
– Μεταφορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. σε ανεξάρτητο fund (όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Λουξεμβούργου) για να ιδιωτικοποιηθούν συν τω χρόνω ώστε να απομειωθεί το χρέος,
– Αποπολιτικοποίηση δημόσιας δοίκησης με προτάσεις που θα δοθούν μέχρι 20 Ιουλίου,
– Δέσμευση για μείωση κόστους δημοσίου τομέα με χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς,
– Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και πλήρης εφαρμογή του νόμου του 2012, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015,
– Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, δηλαδή μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν εφαρμογή των προβλέψεων για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, άνοιγμα φαρμακείων, γάλα, αρτοποιεία, απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, καθορισμός περιόδου εκπτώσεω, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν να ζητήσει τη διακοπή για τη διαβούλευση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ παρουσία και του προέδρου της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «κείμενο τέρας» την πρόταση.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας υπολογίζονται στα 82 με 86 δισ. Ευρώ, ενώ θα κληθούν οι Θεσμοί να αναζητήσουν τρόπους για τη μείωση του κενού αυτού μέσω επιτάχυνσης και διεύρυνσης των αποκρατικοποιήσεων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν στις ακόλουθες ενέργειες: Να αναπτύξουν ένα σταδιακά αυξανόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διοίκηση. Επιπλέον, τα ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία (ύψους 50 δισ. Ευρώ) θα μεταφερθούν σε ένα υπάρχον εξωτερικό και ανεξάρτητο ταμείο όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Λουξεμβούργου, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος. Ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσαν να το διαχειριστούν οι ελληνικές αρχές υπό την επιτήρηση σχετικών ευρωπαικών θεσμών».

Στο έγγραφο του Eurogroup εκφράζεται η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο οφείλεται σύμφωνα με τους ΥΠΟΙΚ στις διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτές οφείλονται στην χαλάρωση των πολιτικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, που οδήγησε στην πρόσφατη επιδείνωση του εγχώριου μακροοικονομικού και δημοσιονομικού περιβάλλοντος. Το Εurogroup υπενθυμίζει ότι τα κράτη Μέλη της Ευρωζώνης έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια ένα εντυπωσιακό σύνολο μέτρων για την υποστήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τα οποία διευκόλυναν το μονοπάτι της εξυπηρέτησής του και μείωσαν σημαντικά τις δαπάνες», γράφει χαρακτηριστικά το έγγραφο.

«Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους δανειστές στο ακέραιο και έγκαιρα. Σε περίπτωση μη συμφωνίας θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα διαπραγματεύσεις για ένα time-out από την Ευρωζώνη, με μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους», συνεχίζει το έγγραφο.

Την ίδια ώρα, αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δεσμευτεί να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες του ελληνικού συστήματος διοίκησης, σε συμμόρφωση με ένα πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Άλλη μία δέσμευση είναι η εξομάλυνση των μεθόδων συνεργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εργασιών στην Αθήνα και η βελτίωση της υλοποίησης και της παρακολούθησης του προγράμματος.

Η κυβέρνηση πρέπει να συζητά με τους θεσμούς όλα τα προσχέδια νόμων στους σχετικούς τομείς και να αποσπά την συγκατάθεσή τους αρκετά νωρίτερα από την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή από την υποβολή τους στην βουλή. To Εurogroup τονίζει ξανά ότι η εφαρμογή είναι το σημείο κλειδί και σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι την 20η Ιουλίου την στήριξη των θεσμών και των Κρατών Μελών για τεχνική βοήθεια και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει την υποστήριξη από την Ευρώπη.

Από την άλλη, το Eurogroup επισημαίνει πως εξετάζεται η εφαρμογή επιπλέον μέτρων για να «μαλακώσει» το χρέος της Ελλάδας, αν κριθεί απαραίτητο, για να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι οι σημαντικές χρηματοπιστωτικές ανάγκες θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα, που εξηγεί το έγγραφο περιλαμβάνουν πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής μπορούν να εξεταστούν έπειτα από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε μία πιθανή νέα συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα και θα εξεταστούν έπειτα από μία θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact