ΥΓΕΙΑ

Αυτές είναι οι τρεις παρενέργειες του χαπιού της Pfizer

Το εμβόλιο είναι η πρόληψη, τα αντιικά φάρμακα η θεραπεία.

Από το ξεκίνημα της έρευνας για τα εμβόλια, αρκετοί επιστήμονες είχαν ξεκινήσει να δοκιμάζουν ουσίες σε ασθενείς με covid-19, ώστε να βρουν ποιες αξίζει να μελετηθούν περισσότερο και να αναπτυχθούν σε μορφή που θα περιόριζε την εξάπλωση του ιού και θα έσωζε ζωές.

Κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες επικεντρώθηκαν εξ αρχής σε αυτόν τον τομέα. Σε ένα χάπι που θα «σημαδεύει» τον SARS-CoV-2, με ανεκτές παρενέργειες, το οποίο θα λειτουργεί εξίσου καλά με εκείνες τις θεραπείες αντισωμάτων που απαιτούν ενδοφλέβια έγχυση, αλλά θα παρέχεται σε ένα εύχρηστο πακέτο που οι ασθενείς θα μπορούσαν να πάρουν σπίτι.

Ο στόχος ήταν να έχει ο SARS-CoV-2 το δικό του… Tamiflu και λαμβάνοντας το κανείς να περιορίζει δραστικά τα συμπτώματα της νόσου. Μετά την πρόοδο του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, θα μπορούσε και να οριστεί ως η χαριστική βολή για τον Covid-19.

Ένα χάπι ανθεκτικό σε μεταλλάξεις, που θα ερχόταν να συμπληρώσει τα εμβόλια στη μάχη για την καταπολέμηση του ιού. Αποδυναμώνοντας τον μετά την προσβολή του ανθρώπινου οργανισμού και καθιστώντας αχρείαστη τη νοσηλεία.

Η μεγάλη αμερικανική εταιρία Merck ρίχτηκε αρχικά στη μάχη για την ανακάλυψη εμβολίου. Ωστόσο και τα δύο εμβόλια που ανέπτυξε απέτυχαν να δημιουργήσουν την επιθυμητή ανοσοαπόκριση, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πειραματικών εμβολίων τον Ιανουάριο και να επικεντρωθεί στη θεραπευτική αγωγή κατά του κορωνοϊού. Αποδείχτηκε ότι έκανε μια εμπνευσμένη στροφή, καθώς ήταν η πρώτη που κατάφερε να κόψει το νήμα της κούρσας για το «θαυματουργό» χάπι.

Ακολούθησε η Pfizer η οποία έκανε το απόλυτο… κόλπο γκρόσο. Ο λόγος είναι ότι το φάρμακο της στοχεύει το ένζυμο κορμού του SARS-CoV-2, δηλαδή στον άξονα της διαδικασίας αναπαραγωγής του ιού. Αυτό το ένζυμο, που ονομάζεται 3CL, είναι ένα από τα δύο που είναι κοινά για όλους τους κορωνοϊούς.

Μιλώντας στο CNN χθες ο Άλμπερτ Μπουρλά σημείωσε πως το χάπι της Pfizer μειώνει δραστικά τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 89%: «Aπό τους 10 ανθρώπους που θα πήγαιναν στο νοσοκομείο, τώρα θα πάει ο ένας και πιθανότατα ελάχιστοι θα καταλήξουν» τόνισε ο CEO της εταιρίας.

Ερωτηθείς για τις παρενέργειες του χαπιού είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Μόλις το 1,7% εκείνων που έλαβαν το χάπι κατά τις κλινικές δοκιμές είχαν 3 (ανεκτές) παρενέργειες έναντι ποσοστού 6% εκείνων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο (placebo). Μάλιστα οι παρενέργειες αυτές αφορούν σε συμπτώματα που μπορεί να είχαν έτσι και αλλιώς λόγω covid οι οι ασθενείς και μιλάμε για 1) Πυρετό 2) Κεφαλαλγία 3) Διάρροιες.

Καμία άλλη σοβαρή παρενέργεια δεν υπήρξε στις κλινικές δοκιμές γεγονός που κάνει τον Μπουρλά να μιλάει για ένα αποτελεσματικό και ασφαλές χάπι που θα γίνει το απόλυτο «game changer» στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ο CEO της Pfizer ανακοίνωσε επίσης ότι η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε συνομιλίες με 90 χώρες για συμβάσεις προμηθειών για το χάπι που θα έχει και την ίδια τιμή με εκείνο της Merck το οποίο κοστολογείται στα 700 δολάρια για πενθήμερη θεραπευτική αγωγή.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact