ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλήθειες και ψέματα για το Grexit

Αλήθειες και ψέματα για το Grexit

Το ευρώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα ισοτιμίας των τελευταίων 9 ετών και είναι πολλοί αυτοί που συνδέουν την υποχώρηση του κοινού Ευρωπαϊκού νομίσματος, με τον φόβο που υπάρχει στην Ευρώπη για ένα πιθανό Grexit.

Προφανώς αυτός δεν είναι και ο μόνος λόγος υποχώρησης του ευρώ, αλλά στην Ευρώπη έχει χτυπήσει συναγερμός προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία ενός κλίματος πανικού, που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Προς αυτή τη κατεύθυνση άλλωστε η ξεκάθαρη δήλωση της Ευρωπαϊκής επιτροπής στην αρχή της εβδομάδας, «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι αμετάκλητη».

Το γνωστό για τις ανθελληνικές του στάσεις Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δημοσίευσε άρθρο που υποστηρίζει πως η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προοπτική που ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις μπορεί να δυναμώσει το κοινό νόμισμα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν διστάζουν να κρύψουν τη δυσφορία τους για την Γερμανική στάση και πιστεύουν πως όλα αυτά γίνονται για να ικανοποιηθεί η συντηρητική εκλογική πελατεία της καγκελαρίας. Πάρα ταύτα όμως πληροφορίες που επικαλείται σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα «Καθημερινή», φέρουν το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, να τρέχει σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, σενάρια που «μετράνε» τις επιπτώσεις από ένα πιθανό Grexit.

Δανειακές υποχρεώσεις

Τα προαναφερθέντα σενάρια εξετάζουν τις συνέπειες από μια πιθανή αδυναμία ή πρόθεση από την Ελληνική πλευρά να μην αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Μέχρι τώρα σε διάφορες μορφές η χώρα μας έχει δανειστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους της κάτι λιγότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Και μπορεί προς αυτή τη κατεύθυνση να μην υπάρχουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ούτε για κεφάλαιο ούτε για τόκους, αλλά μια ενδεχόμενη «άρνηση» από την Ελληνική πλευρά να πληρώσει θα έφερνε σε πολύ δυσχερή θέση τον EFSF, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου του αποτελείται από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις των 14 κρατών που μας έχουν δανείσει, κάτι που πολύ απλά σημαίνει ελλείμματα στους προϋπολογισμούς αυτών των κρατών σε μια περίοδο που οι οικονομικές ισορροπίες είναι πολύ λεπτές.

Στο παρελθόν είχε υπάρξει plan B, που εξέταζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι ακόμα κι αν εγκαταλείφθηκε γιατί το κόστος για την Ευρώπη θα ήταν τεράστιο εξακολουθεί να βρίσκεται καλά φυλαγμένο σε κάποια συρτάρια. Μάλιστα τώρα μοιάζει λιγότερο εφιαλτικό, καθώς οι επιπτώσεις φαντάζουν ηπιότερες από τη στιγμή που οι περισσότερες Ευρωπαϊκές τράπεζες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στο Ελληνικό χρέος.

Η εφημερίδα «Καθημερινή», επικαλείται δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που αναφέρεται στο ερωτηματικό του κατά πόσο, « ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο διαπραγμάτευσης», τονίζοντας πως το ενδεχόμενο πως το ρίσκο μιας πιθανής εξόδου είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο οικονομικό.

Ο «εφιάλτης» της αξιολόγησης

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν όλοι στην Ευρώπη είναι ότι με όποια κυβέρνηση και να προκύψει μετά τις εκλογές, η διαδικασία της αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης.

Το τι θα προκύψει μετά, δεν είναι ξεκάθαρο καθώς υπάρχουν δυο διαφορετικά σενάρια. Το ευνοϊκό είναι να καταφέρει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να πάρει κάτι παραπάνω και κυρίως ευνοϊκότερους όρους και διευκολύνσεις για την αποπληρωμή του χρέους. Το άλλο σενάριο περιλαμβάνει μια πιο άκαμπτη στάση των δανειστών που θα ζητήσουν πλήρη εφαρμογή των όρων και θα συνεχίσουν την αυστηρή πολιτική τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως και υπό το πρίσμα ότι η όποια εξέλιξη θα δώσει μηνύματα και σε άλλες συγγενείς Ευρωπαϊκές δυνάμεις (Ισπανία, Podemos), το μήνυμα που θέλει να δώσει η Ευρώπη, είναι ότι χωρίς τήρηση των συμφωνημένων όρων δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής λύση.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τι είπε η ΕΚΤ, πριν από λίγες μέρες, « η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών βασίζεται στην επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και σε συμφωνία για τη συνέχιση του προγράμματος μεταξύ των ελληνικών αρχών και της ΕΚΤ – ΔΝΤ».

ΠΗΓΗ:ANT1

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact