ΥΓΕΙΑ

Ανεμοβλογιά στους ενήλικες: Γιατί είναι επικίνδυνη

Ο ιός της ανεμοβλογιάς είναι ένας από τους οκτώ ερπητοϊούς που προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Η πρωτοπαθής λοίμωξη προκαλεί την ανεμοβλογιά, μια ιδιαίτερα μεταδοτική νόσο, που συνήθως προσβάλλει τα παιδιά.

Όταν η νόσος προσβάλλει τους ενήλικες όμως, είναι πιο σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε διάμεση πνευμονία.

Επιπλοκές

Σε ενήλικες και ανοσοκατασταλμένους οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν είναι πνευμονία, μηνιγγίτιδα, ακόμη και εγκεφαλίτιδα.

Ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στα γάγγλια των οπισθίων ριζών του νωτιαίου μυελού και η αναζωπύρωσή του, η οποία επέρχεται συνήθως μετά το 35ο-45ο έτος της ηλικίας, οδηγεί σε έρπητα ζωστήρα.

Δηλαδή τα άτομα που έχουν περάσει την ασθένεια στο παρελθόν αναπτύσσουν ανοσία και δεν μπορούν να προσβληθούν ξανά από τον ιό στην υπόλοιπη ζωή τους. Ωστόσο, ο ιός παραμένει αδρανής στον οργανισμό και μπορεί να ενεργοποιηθεί στο μέλλον, πυροδοτώντας την εμφάνιση έρπητα.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο οξύ πόνο (νευραλγία τριδύμου) και εξάνθημα, όμοιο με εκείνο της ανεμοβλογιάς, εντοπίζεται όμως αυστηρά στην περιοχή της προσβληθείσας νευρικής ρίζας.

Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από την έγκυο στο έμβρυο και κατά συνέπεια να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Έτσι, οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις πριν αποφασίσουν να κάνουν παιδί.

Η διάγνωση της ανεμοβλογιάς και του έρπητα ζωστήρα συνήθως βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εξέταση.

Μετάδοση

Ο ιός εξαπλώνεται με τα σταγονίδια λόγω φτερνίσματος ή βήχα ή μέσω της επαφής με μολυσμένα ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση, ενώ η ασθένεια είναι πιο επικίνδυνο να μεταδοθεί 1 μέρα πριν εμφανιστούν τα εξανθήματα και για τις επόμενες 7 ημέρες

Συμπτώματα

Η ανεμοβλογιά έχει ως χαρακτηριστικό σύμπτωμα τα κόκκινα εξανθήματα, τα οποία εμφανίζονται στην περιοχή του θώρακα, στο λαιμό, το πρόσωπο και τα άκρα. Αρχικά, τα εξανθήματα εμφανίζονται ως κόκκινα εξογκώματα και στη συνέχεια γεμίζουν υγρό (πύον) και μεγαλώνουν σε μέγεθος. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμη στο στόμα, στο κρανίο, γύρω από τα μάτια ή τα γεννητικά όργανα και προκαλούν οξύ πόνο.

Έπειτα από 2 περίπου εβδομάδες, οι πληγές αρχίζουν να υποχωρούν. Η ασθένεια σταματά να είναι μεταδοτική όταν τα εξανθήματα σταματήσουν να εκκρίνουν υγρό και δεν έχουν εμφανιστεί νέα σημάδια για 24 ώρες. Δυστυχώς, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και πριν εμφανιστούν τα εξανθήματα.

Τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να εμφανίσουν μια ήπια μορφή της ασθένειας, με διάρκεια 3-5 ημέρες και λιγότερα από 30 εξανθήματα συνολικά. Και σε αυτήν την περίπτωση η ασθένεια είναι μεταδοτική όταν πρόκειται για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όταν η ανεμοβλογιά συμβαίνει σε άτομα άνω των 13 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Ορισμένες φορές χρειάζονται και νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν επιπλοκές επικίνδυνες για τη ζωή.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact