ΥΓΕΙΑ

Ανεξήγητη υπογονιμότητα: Πότε ευθύνεται ο άντρας;

Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια συναντάμε νέα ζευγάρια που ζουν με το άγχος και τη στενoχώρια της ανεξήγητης υπογονιμότητας αλλά και των επαναλαμβανόμενων αποβολών. Αυτή η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης συχνά οδηγεί πολλούς νέους ανθρώπους στην απογοήτευση καθώς χάνουν τις ελπίδες τους για την απόκτηση παιδιών, λόγω της ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Ανεξήγητη υπογονιμότητα χαρακτηρίζεται η κατάσταση αυτή κατά την οποία το ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει παρά το γεγονός ότι όλες οι εξετάσεις τους δείχνουν φυσιολογικές.

Πότε όμως μπορούμε να πούμε ότι ευθύνεται ο άντρας;

Μία από τις «αντρικές» αιτίες αδυναμίας επίτευξης εγκυμοσύνης είναι ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος. Όπως αναφέρει ο Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος, ειδικός στην Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική και Ιατρός της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, Παναγιώτης Ψαθάς: «Όταν μιλάμε για κατακερματισμό του DNA του σπέρματος και απόπτωση, μιλάμε, για αυτοκαταστροφή των κυττάρων. Υψηλά ποσοστά σπερματοζωαρίων με κατακερματισμένο DNA, είναι συχνά, το αίτιο της αντρικής υπογονιμότητας, που δεν μπορεί να ανιχνευθεί με τις συμβατικές εξετάσεις. Το ποσοστό της αντρικής υπογονιμότητας, η οποία οφείλεται σε DNA απόπτωση σπέρματος, δεν είναι μικρό, αγγίζει το 15%».

Το αντρικό αυτό πρόβλημα διαγιγνώσκεται με μια ειδική εξέταση σπέρματος η οποία δεν περιλμαβάνεται στις εξετάσεις ρουτίνας και γίνεται μόνο όταν ο ιατρός το θεωρήσει απαραίτητο.

Επαναλαμβανόμενες αποβολές

Όταν τα σπερματιζωάρια δεν είναι γενετικά ακέραια, λόγω του κατακερματισμού του DNA τους, ( DNA fragmentation) τότε τα έμβρυα που μπορεί να προκύψουν, δεν θα έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και η εγκυμοσύνη δεν θα προχωρήσει, θα είναι παλίνδρομη.

Υπάρχει θεραπεία για το πρόβλημα της αυξημένης απόπτωσης;

Η θεραπευτική προσσέγγιση σε αυτό το πρόβλημα, μοιράζεται σε δύο κατευθύνσεις. Σύμφωνα με το κ. Ψαθά:
«Η πρώτη είναι, η λήψη συγκεκριμένων βιταμινών από τον άντρα, όπως C, E, και ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Επίσης η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας, με αύξηση της κατανάλωσης αντιοξειδωτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρασί και πράσινο τσάι κ.α.
Η δεύτερη κατεύθυνσή μας είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση με τη χρήση μικροσκοπίου υψηλής ευκρίνειας. Έτσι μπορεί να ξεπαραστεί το πρόβλημα της αυξημένης απόπτωσης DNA σπέρματος και να επιτευχθεί μια υγιής εγκυμοσύνη».

Διαβάστε ακόμη:

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες και πώς μπλοκάρουν την γονιμότητα

Πότε η ενδομητρίωση αυξάνει τη γονιμότητα

PSATHAS PHOTO

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact