ΥΓΕΙΑ

Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς – Καμπανάκι για επείγοντα μέτρα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη αυξήθηκαν πέρυσι κατά 30 φορές, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών προειδοποιούν ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται και ότι απαιτούνται «επείγοντα μέτρα» για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι μολύνθηκαν το 2023, σε σύγκριση με 941 κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2022.

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού λιγότερων παιδιών κατά της νόσου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ένα ξέσπασμα της εξαιρετικά μεταδοτικής ιλαράς στα West Midlands θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλες πόλεις με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών είναι απροστάτευτα και κινδυνεύουν να νοσήσουν από τη νόσο, σύμφωνα με το NHS England.

Εκατομμύρια γονείς έρχονται σε επαφή και καλούνται να κλείσουν ραντεβού για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά της ιλαράς. Το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) χορηγείται σε δύο δόσεις – η πρώτη περίπου στην ηλικία του ενός έτους και η δεύτερη όταν το παιδί είναι περίπου τριών ετών και τεσσάρων μηνών.

Το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό στην προστασία από την ιλαρά, αλλά μόνο το 85% των παιδιών που ξεκινούν το δημοτικό σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ευρώπη, ο δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε: «Έχουμε δει, στην περιοχή, όχι μόνο μια 30πλάσια αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, αλλά και σχεδόν 21.000 νοσηλείες και πέντε θανάτους που σχετίζονται με την ιλαρά. Αυτό είναι ανησυχητικό. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία των παιδιών από αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη ασθένεια».

Η ιλαρά μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια σε οποιαδήποτε ηλικία. Συχνά ξεκινά με υψηλό πυρετό και εξάνθημα, το οποίο συνήθως υποχωρεί μέσα σε 10 ημέρες – αλλά οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία, μηνιγγίτιδα, τύφλωση και επιληπτικές κρίσεις.

Τα μωρά που είναι πολύ μικρά για να τους έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση εμβολίου, οι έγκυες γυναίκες και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε θνησιγένεια, αποβολή και γέννηση μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης.

Όλες οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας καλούνται να εντοπίσουν και να αντιδράσουν γρήγορα στις εστίες ιλαράς, παράλληλα με τη χορήγηση εμβολίων σε περισσότερους ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η ιλαρά είχε επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες πέρυσι – νέους και ηλικιωμένους.

Συνολικά, δύο στα πέντε κρούσματα ήταν σε παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και ένα στα πέντε κρούσματα ήταν σε ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023, 20.918 άτομα σε όλη την Ευρώπη εισήχθησαν σε νοσοκομείο με ιλαρά. Σε δύο χώρες αναφέρθηκαν επίσης πέντε θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά.

Επίδραση πανδημίας
Τα ποσοστά εμβολιασμού για την πρώτη δόση του εμβολίου MMR, το οποίο προστατεύει από την ιλαρά, μειώθηκαν από 96% το 2019 σε 93% το 2022 σε όλη την Ευρώπη. Η απορρόφηση της δεύτερης δόσης μειώθηκε από 92% σε 91% κατά την ίδια περίοδο.

Αυτή η φαινομενικά μικρή πτώση στην απορρόφηση του εμβολιασμού σημαίνει ότι περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη έχασαν τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών.

«Η πανδημία Covid-19 επηρέασε σημαντικά την απόδοση του συστήματος ανοσοποίησης κατά την περίοδο αυτή, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μη [εμβολιασμένων] και υπο-εμβολιασμένων παιδιών», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Με τα διεθνή ταξίδια να ανθούν και πάλι και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να έχουν καταργηθεί, ο κίνδυνος εξάπλωσης της ιλαράς πέρα από τα σύνορα και εντός των κοινοτήτων είναι πολύ μεγαλύτερος – ειδικά σε υποεμβολιασμένους πληθυσμούς, ανέφερε.

Ακόμη και χώρες που έχουν επιτύχει καθεστώς εξάλειψης της ιλαράς κινδυνεύουν από μεγάλα κρούσματα, προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Λέει ότι το 95% των παιδιών πρέπει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις κατά της ιλαράς σε όλες τις κοινότητες για να αποφευχθεί η εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής νόσου.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact