ΥΓΕΙΑ

«Από την υπερβολή της δαπάνης στην υπερβολή της περιστολής»

«Από την υπερβολή της δαπάνης στην υπερβολή της περιστολής» Έτσι περιέγραψε την κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου ο επιστημονικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Μάρκος Ολλανδέζος, κατά τη διάρκεια ημερίδας, στην οποία τόνισε οτι η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη στην Ελλάδα έφθασε κάτω από το 30% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Ο Μάρκος Ολλανδέζος, εξήγησε ότι η φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ δεν επαρκεί και δεν καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Επισήμανε οτι η περιστολή της δαπάνης επιτυγχάνεται λογιστικά, μέσω της επιβολής εξοντωτικών rebate και clawback πέρα από τα όρια βιωσιμότητας της φαρμακευτικής αγοράς. «Οι κλειστοί προϋπολογισμοί δημιουργούν προβλήματα σε όλες τις περιπτώσεις που σχετίζονται με την υγεία, γιατί το κοινωνικό κράτος πρέπει να φροντίζει για τις πραγματικές ανάγκες, το καλύτερο αποτέλεσμα για την υγεία, με το μικρότερο κόστος», ανέφερε ο κ. Ολλανδέζος.

Ο επιστημονικός σύμβουλος της ΠΕΦ μίλησε για την αναγκαιότητα διαρθρωτικών αλλαγών και εξορθολογισμού της χρήσης των φαρμάκων για να γίνουν εξοικονομήσεις, ενώ για να βρεθούν πόροι πρότεινε ειδική φορολόγηση προϊόντων όπως ο καπνός, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα αναψυκτικά με υψηλή συγκέντρωση σακχάρου, και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Κάνοντας αναφορά σε πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, είπε ότι η αύξηση της τιμής των προϊόντων αυτών κατά 10-25 %, μπορεί να εξοικονομήσει πόρους για τον ΕΟΠΥΥ της τάξεως των 200-500 εκατ. ευρώ.

Για τα γενόσημα ο Μ. Ολλανδέζος είπε ότι η διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά είναι μόλις 20%. Είπε οτι η τιμολόγηση τους είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ζήτησε καθορισμό των τιμών των νέων γενοσήμων.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact