ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις για τα εμβόλια απο τη «Le Monde» – Αρνείται τα πάντα ο EMA

Η πασίγνωστη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» βάζει «φωτιά» στο θέμα τον «εμβολίων», καθώς έδωσε στην δημοσιότητα μηνύματα, τα οποία αφορούν την έγκριση των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Πρόκειται για χακαρισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία διέρρευσαν στο dark web.

Σύμφωνα με αυτά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, φαίνεται πως η ρυθμιστική αρχή δέχτηκε πίεση για να επιταχύνει την διαδικασία έγκρισης για του εμβολίου της Pfizer.

Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει φέρονται να αφορούν e-mails που έχουν σταλεί μεταξύ 10 και 25 Νοεμβρίου από διάφορους αξιωματούχους του Οργανισμού.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διατείνεται πως πρόκειται για στοιχεία που έχουν παραποιηθεί, με σκοπό «να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στα εμβόλια».

Εντούτοις, η εφημερίδα εξηγεί πως είναι δύσκολο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, μιας και στα αρχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα φαίνεται και ο παραλήπτης του εγγράφου, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την παραποίησή τους. «Οι επιστολές απευθύνονταν σε πολλούς παραλήπτες ταυτόχρονα, κάτι που κάνει τη χειραγώγησή τους πιο δύσκολη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων η Le Monde αναφέρει:

  • Σε επιστολή που εστάλη στις 12 Νοεμβρίου, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, φέρεται να λέει πως όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να λάβουν τα εμβόλια την ίδια στιγμή και να μην αναπτυχθούν ξεχωριστές εθνικές στρατηγικές, με στόχο να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έγκριση του εμβολίου.
  • Σε επιστολή της 19ης Νοεμβρίου υπογραμμίζεται από ανώτερο στέλεχος της Υπηρεσίας πως υπήρξε μια «έντονη» και «μάλλον τεταμένη» τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους της Κομισιόν. Κατά την διάρκεια αυτής, ακούστηκαν κάποια πράγματα σε σχέση με το τι μπορεί να αντιμετωπίσει ο ΕΜΑ αν δεν φέρει εις πέρας την έγκριση των εμβολίων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
  • Σε επιστολή στις 20 Νοεμβρίου, αξιωματούχος αναφέρει πως του προκάλεσαν ερωτηματικά οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, πως θα πρέπει να εγκριθούν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna μέχρι τα τέλη του 2020, καθώς είχαν εκφραστεί ενστάσεις από τον ΕΜΑ και για τα δύο εμβόλια.
  • Σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, τοn Νοέμβριο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διατύπωσε τρεις «σημαντικές αντιρρήσεις»:
  1. Ορισμένοι τόποι παρασκευής των εμβολίων δεν είχαν ακόμη επιθεωρηθεί!
  2.  Έλειπαν δεδομένα για τις εμπορικές παρτίδες και πρωτίστως
  3. Υπήρχαν διαφορές στην ποιότητα μεταξύ των εμπορικών παρτίδων και εκείνων που είχαν χρησιμοποιηθεί στις κλινικές δοκιμές» και, μεταξύ των άλλων, παρατηρείτο μείωση στο βασικό του δραστικό συστατικό, το RNA. Όπως υπερτονίζει η Le Monde, η δραστικότητα του RNA ήταν αυτή που προκάλεσε τις μεγαλύτερες ανησυχίες στους επιστήμονες, καθώς προκύπτει το ερώτημα αφενός για το πόσο δραστικό είναι εν τέλει το εμβόλιο αλλά και αφετέρου για το πόσο ασφαλές είναι.

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΜΑ

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή επέμεινε ότι οι άδειες κυκλοφορίας για τα εμβόλια Pfizer / BioNTech και Moderna χορηγήθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου αντίστοιχα «μετά από ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση».

Προσέθεσε δε πως «παρά τον επείγοντα χαρακτήρα, υπήρχε πάντοτε συναίνεση σε ολόκληρη την ΕΕ να μην συμβιβαστούν τα πρότυπα υψηλής ποιότητας και βασιζόταν στη δύναμη των επιστημονικών στοιχείων για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου και τίποτα άλλο».

Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωση του ΕΜΑ τονίζεται πως τα έγγραφα έχουν παραποιηθεί με σκοπό να «σπείρουν» δυσπιστία όσον αφορά στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων.

«Τα έγγραφα έχουν παραποιηθεί με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ LE MONDE

Παρ’ όλα αυτά η γαλλική Le Monde ισχυρίζεται πως είναι δύσκολο τα εν λόγω αρχεία να έχουν παραποιηθεί, μιας και στα αρχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα φαίνεται και ο παραλήπτης του εγγράφου, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την παραποίησή τους.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι Τούρκοι βγάζουν 82 πλοία σε Αιγαίο και Μεσόγειο – Η Ελλάδα περιμένει διάλογο;

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε άσκηση με την…

Έρχεται «κόφτης» στα SMS εξόδου και μετακίνηση εμβολιασμένων από νομό σε νομό;

Αυτά τουλάχιστον προαναγγέλλουν οι «ειδικοί»! «Φωτιές» άναψε η…

Πρωτοφανείς εικόνες: Γέμισε στρατιώτες το Καπιτώλιο

Απίστευτες οι εικόνες που κάνουν το γύρο του…

«Χαστούκι»-προειδοποίηση από τα ΗΑΕ στον Ερντογάν!

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα ΗΑΕ στη Τουρκία. Την…

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς την Παρασκευή

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όλα θα σταθμίζονται μέχρι…

Το διασκεδάζουν οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει για τις συνθήκες και…

Οι επιστήμονες προβλέπουν τι θα γίνει με τον κορονοϊό σε 10 χρόνια

Σαν ένας ιός κοινού κρυολογήματος – που μάλιστα…
contact